Çocuklar İçin Psikolojik Danışmanlık Nedir?
Söz konusu olan çocuklar olduğunda psikoterapi’nin de yaşlarına uygun bir düzlem ve ortamda sunulması büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle çocuklara sunulacak terapilerin olmaz olmazı yapılandırılmış bir oyun ortamının varlığıdır. Çocuklar korku, kaygı, üzüntü, öfke, kıskançlık gibi birçok duygularını ve içsel çatışmalarını oyun vasıtasıyla dile getirirler. Koşulsuz kabul, derin samimiyet ve sevgiye dayalı kurulan bir ilişki çerçevesinde çocuk, içsel sıkıntılarını yeniden canlandırır ve yaşamış olduğu bu yeni deneyim neticesinde duygularını ifade etmek için gerekli olan uygun davranış biçimlerini öğrenir.
Çocuk danışmanlığı, çocuğun bireysel gelişiminin yaş grubu özelliklerine ve cinsiyetine uygun olarak ilerleyip ilerlemediğinin tespit edilmesi, çocuğun verdiği mesajların doğru algılanması ve oluşabilecek davranışsal veya duygusal sorunların önüne geçilmesini sağlamaktadır.
Aileler ve gerektiğinde okul ile işbirliği içerisinde sürdürülen danışmanlık hizmeti; çocuğun gelişim sürecinde ailenin nasıl bir yol izlemesi gerektiği, çocukla ilgili zorlandığı alanlarda nasıl davranması gerektiği, hangi alanlarda çocuğunu desteklemesi gerektiği bilgilerini de kazanmasına yardımcı olur.
- Duygusal ve davranışsal sorunlar
- Ağlama nöbetleri
- Uyku problemleri/ Uyku alışkanlığı
- Tuvalet eğitimi /Alt ıslatma (Enürezis)
- Parmak emme
- Korkular- kaygılar
- Yalan söyleme
- Tikler – takıntılar
- Saldırganlık- vurma davranışı
- Okul korkusu/ fobisi
- Çalma davranışı
- İçe kapanma- utangaçlık
- Geç konuşma
- Kardeş kıskançlığı
- Boşanma döneminde çocuk danışmanlığı
- Evlat edinme süreci ve sonrası çocuk danışmanlığı
- Beslenme ve yeme problemi
- İştahsızlık ve yemek yememe
- Çocukluk çağı depresyonu başlangıcı
- Gelişim problemleri
- Yaygın gelişimsel bozukluk
- Dikkat eksikliği ve Hiperaktivite (DEHB)

YEME BOZUKLUĞU
Yemek yemek; çocuğunuzun önemli fiziksel ihtiyaçlarından biridir. Düzenli ve yeterli düzeyde beslenme çocuğunuzun sağlıklı büyümesi açısından öncelikli koşullardan biridir.

ÖZGÜVEN EKSİKLİĞİ
Birey yaşamı sırasında ilişkilerinde, okul ya da iş yaşantısında, kendisini yeterli, yaptıklarını işlevsel ve önemli hissediyorsa “özgüvenli” olduğundan söz edilebilir. Özgüveni olan kişiler, çocukluklarından itibaren kendine değer veren, çevrelerinden değerli olduklarını duyarak buna inanmış kişilerdir.

TUVALET EĞİTİMİ
Çocukların idrar torbasının gelişimi 15-18 aylarda başlar. Çocuklar çişlerini geceleri daha az yaparken gündüzleri bu süre yaklaşık 3 saatte birdir. Bu süreç, 15 aylıktan 3 yaşına kadar değişebilir.

EBEVEYNE BAĞLANMA
Bağlanma, bebek ile ona temel bakım veren kişi arasında oluşan bağdır. Bebeklerin babalarına, dedelerine, anneannelerine, babaannelerine ve hatta kardeşlerine bağlanma geliştirdikleri bilinmekle birlikte, temel (birincil) bağlanma anne ile gerçekleşir.

SINIR KOYMA PROBLEMİ
Ebeveynlerin bir kural ve beklentiyi öğretebilmek için kullandıkları sürece sınır koyma denir. Sınır koyma aynı zamanda çocuğa bakım veren kişinin, çocukla aralarındaki güvenli ilişkiye zarar vermeden, çocuğun davranışlarını kısıtlamasıdır. Burada aradaki güvenli ilişkiyi koruma çabası oldukça önemlidir.

ÖFKE KONTROL BOZUKLUĞU
Öfke : Kişinin çevresinde olup biten olaylara ve kendisine yönelik her türlü tehdide karşı geliştirdiği ,belirli dozlarda meşru kabul edilen bir savunma düzeneğidir. İnsanoğlunun temel bileşenlerinden olan öfke, sosyal çevre ve ebeveyn etkisi ile doyuma ulaşır.

AYRILMA KAYGISI
“Çocuğum beni bir an bile bırakmıyor! Tuvalete bile beraber gidiyoruz, gözünün önünden ayrıldığım an çığlığı basıyor!” Bu ve benzeri cümleleri etrafınızdaki ebeveynlerden mutlaka duymuşsunuzdur.

OKULA UYUM SÜRECİ
Okula yeni başlayan çocuklar için öncelikli hedef, akademik başarıdan çok çocuğun okula uyumu olmalıdır. Okul başlangıcı çocuğun hayatında önemli bir adım olduğu için, okula olumlu bir başlangıç yapmak, çocuğun okul hakkındaki olumlu düşüncelerin gelişimine katkı sağlar.

MAHREMİYET EĞİTİMİ
Mahremiyet eğitimi, cinsel eğitimden daha kapsamlı bir kavramdır. Cinsel eğitim, çocuğun kendi cinselliğini tanıması, gelişim sürecinde cinsellikle ilgili yaşayacağı fiziksel ve duygusal farklılıkları öğrenmesi yanında, anne babasına sorduğu cinsellikle ilgili soru ve cevapları kapsar.