Depresyon

Depresyon, uzman danışmanlarımızla çözümsüz değil.

 

Her ne kadar günlük hayatımızda moralimiz bozulduğunda ya da canımızı sıkan bir durum ile karşılaştığımızda hemen “depresyondayım” desek de depresyon, belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilen, psikolojik, biyolojik ve sosyal faktörlerin birleşiminden oluşan son derece karmaşık bir duygu durum bozukluğudur.

Depresyon belirtileri bireyler arasında farklılık gösterebileceği gibi en sık karşılaşılan karakteristik özellikleri aşağıdaki gibi sıralanabilir;

Ümitsizlik, değersizlik ve çaresizlik hisleri

Duyguları kontrol edememe

Günlük aktivitelere duyulan ilginin azalması

İştahta belirgin artış/azalış

Kiloda belirgin artış/azalış

Uyku düzeninde belirgin değişimler

Belirgin öfke ve huzursuzluk

Belirgin enerji kaybı

Kendinden nefret etme, şiddetli suçluluk duygusu

Dikkatsiz davranışlarda artış

Odaklanmakta problem

Nedeni belli olmayan fiziksel ağrılar

Depresyonun önemli fiziksel belirtileri birisi de mide ve bağırsakta ortaya çıkan rahatsızlıklardır. Özellikle kronik depresyonda bazı insanlar depresyonu mide rahatsızlığı şeklinde yaşayabilir. Midedeki asitin fazla salgılanması, karın ağrısı, şişlik, bulantı ve kusma tarzında da kendini gösterebilir

Depresyonun önemli etkilerinden bir tanesi de uykuda söz konusu olur. Yani kişinin uyku düzeni bozulabilmektedir. Uykuya dalma sorunu, dalamama, dalsa da sık sık uyanma tarzında sorun söz konusu olabilir. Aşırı derecede fazla uyumada kendini gösterebilmektedir.

Bir başka önemli depresyon belirtisi de iştahın değişmesidir. Kişi de aşırı iştahsızlık buna bağlı olarakta aşırı kilo kaybı yaşanabilir. Ya da çok fazla yeme davranışı da söz konusu olabilir. Özellikle tatlı ve karbonhidrat türü yiyecekler yenmektedir.

 

Klinik Depresyon (Majör Depresif Bozukluk)

Klinik depresyon, depresyon türleri içerisinde en şiddetli olarak değerlendirilen türdür. İnatçı üzüntü hali, ümitsizlik, değersiz hissetme gibi yoğun olumsuz duygularla seyreder ve kendiliğinden düzelmesi mümkün değildir. Bir kişiye klinik depresyon tanısı konulabilmesi için iki haftalık bir zaman periyodu içerisinde aşağıdaki durumların beş ya da daha fazlasını karşılıyor olması aranır;

Günün çoğunluğunda depresif hissetme

Günlük aktivitelere ilginin azalması

Belirgin kilo artışı ya da azalışı

Şiddetli uykusuzluk ya da uyanamama hali

Düşünce ve hareketlerde yavaşlama

Günün çoğunluğunda bitkin/yorgun hissetme

Odaklanmakta ve karar vermekte güçlük

Tekrar eden ölüm ya da intihar düşünceleri

 

Atipik Özellikli Majör Depresif Bozukluk

Majör depresif bozukluklar kategorisinde değerlendirilen atipik depresif bozukluk kişilerde belirli davranış kalıplarıyla kendisini gösterir. Atipik depresyon yaşayan kişilerin duygu durumları dış uyaranlara göre şiddetli değişimler gösterir. Alınan iyi haberler karşısında aşırı sevinç, kötü haberlerde ise aşırı üzüntü görülebilir. Atipik depresyon genellikle ilk defa gençlik yıllarında başlar ve yetişkinlik süresince devam eder. Atipik depresyon yaşayan kişilerde genellikle aşağıdaki belirtiler görülür;

Kiloda belirgin artış

İştahta belirgin artış

Yoğun uyku hali

Kollarda ve bacaklarda ağırlaşma hissi

Reddedilmeye karşı hassasiyet

 

Mevsimsel Duygu Durum Bozukluğu

Mevsimsel duygu durum bozukluğu belirli mevsim dönemlerinde görülmesiyle diğer depresyon türlerinden ayrılır. Özellikle gün ışığının azaldığı kış dönemlerinde görülen mevsimsel duygu durum bozukluğu popülasyonun %1-%2’lik bölümünü etkiler ve genellikle kadınlarda ve gençlerde görülür. Mevsimsel duygu durum bozukluğu yaşayan kişiler kış aylarında yaz aylarında oldukları hallerinden bambaşka bir görüntü sergilerler; genellikle ümitsiz, üzgün, stresli ve ilgisiz bir görüntüyle devam eden mevsimsel duygu durum bozukluğu sonbahar- kış döneminde başlayıp günlerin uzadığı ilk bahar yaz aylarına kadar devam eder.

 

Melankolik Özellikli Majör Depresyon

Melankolik özellikli majör depresyonda kişiler önceden zevk aldıkları neredeyse hiçbir aktiviteden zevk almamaya başlarlar ve kişiye majör depresif bozukluk tanısı konulabilmesi için aşağıdaki belirtilerden en az üç tanesini daha sergilemeleri beklenir;

Zevk alınan çoğu/tüm aktivitelerden zevk alamama

Yaşanan iyi olaylar karşısında tepkisizlik

Psikomotor davranışlarda farklılaşma

Şiddetli suçluluk duygusu

Uykusuzluk

Sabah yaşanan depresyonda artış

 

Psikotik Özellikli Majör Depresif Bozukluk

Halisünasyon ve sanrılarla seyreden majör depresif bozukluk türü psikotik özellikli majör depresyon olarak adlandırılır. Psikotik özellikli majör depresyonda kişiler kendilerinin değersiz olduklarını ve yaşamayı hak etmediklerini söyleyen sesler duyduklarını belirtebilirler.

 

Katatonik Özellikli Majör Depresif Bozukluk

Katatonik özellikli majör depresyon yaşayan kişilerde psikomotor davranışlarda şiddetli bozulmalar görülür. Katatonik özellikli depresyonda aşağıdaki belirtilerin en az iki tanesinin görülüyor olması aranır:

Kaslarda hareketsizlik

Nedensiz kas hareketleri

Şiddetli negativite ya da hiç konuşmama

Alışılmamış beden pozisyonu

Başkalarının söz ve hareketlerini tekrar etme

 

Distimik Bozukluk

Distimi depresyonun hafif ancak kronik formlarından biridir. Belirtileri genellikle en az iki yıl boyunca devam eder. Distimik bozukluk bireyin yaşamını klinik depresyona göre daha olumsuz etkiler çünkü belirtileri daha uzun bir süre boyunca kendisini gösterir. Distimik bozukluk yaşayan kişilerde günlük aktivitelere duyulan ilgide azalma, kendilerini ümitsiz hissetme, verimlilikte düşüş ve düşük özgüven gibi belirtiler sıklıkla görülür. Distimik bozukluk yaşayan kişiler çevreleri tarafından genellikle eleştirel, sürekli şikayet eden ve yaşamdan zevk alamayan bireyler olarak tanımlanır.

Depresyon tedavisi ilaçlarla yapılabilmektedir ancak baş dönmesi, mide bulantısı, sersemlik hali ve uyku düzeninde bozulmalar, algı bozukluğu ve konsantrasyon bozukluğu gibi yan etkileri sebebiyle tercih edilmeyebilir.

Terapi yöntemiyle düzelmeler yan etkisiz ve daha etkili olsa da ücreti sebebiyle cep yakabilecek düzeyde olabilmektedir.

Hemen Ara!    0530 799 73 41

Randevu Al!    0262 332 18 41

Call Now Button