Özgüven

Özgüven problemi için destek almaktan çekinmeyin!

Özgüven yeterlilik duygusunun hissettirdiği kendinden emin ve rahat olma halidir. Özgüvenin bileşenleri, Güven, Cesaret, Umut ve Tevazudur. Özgüven eksikliği olan kişiler bu değerler tam olarak bir araya getirmekte zorlanırlar. Güvenden kast ettiğimiz içinizdeki kaynakları fark etmek ve onların gücüne güven duymaktır, cesaretten kast edilen ise zorluklara, korkuya rağmen adım atabilmektir, cesaret ile adım atarız ve adım attıkça alanımızı genişletiriz, umut ise geleceğin yeni olanaklar yaratacağına yönelik inancımızdır, şimdi herşey kötü bile olsa şimdi atacağımız tohumun gelecekte filizleneceğine dair inancımızdır. Tevazu ise gerçek özgüvenin temel bileşenidir, yani insanlara üstten kibirle bakmamayı ifade eder, özgüven bir konuda övünmek, böbürlenmek gürlemek değildir, kibir tam aksine düşük bir özgüvenin belirtisidir, kendinizi aşağı görmekte tevazunun içindedir tevazu sahibi insanın egoları boyu kadardır kendini olduğunda büyük ya da küçük görmez ne olduğunu bilir, mesela bir micheal Jordan ben harika bir basketçiyim demesi ne kadar gereksizse gerçek özgüven sahibinin de ben şöyle iyiyim böyle iyiyim deme ispatı içinde değildir, ya da başkaları şöyle kötü böyle iyi değil deme gereği duymaz.

Özgüvenimiz azaldığı zaman sorunlarla başa çıkmada, düştüğümüzde yeniden kalkmakta, moralimizi toplamakta ve çözüm bulmakta zorlanırız. Özgüven çözüm bulma ve sorunlarla başa çıkma yetimizi geliştirir.

Basit bir özgüven testi yapalım ve şu üç soruya cevabınız ne olurdu ?

1-Bir işe kalkışmadan önce ya yapamam ya başarısız olursam diye düşünür müsünüz ?
2-Bir şey yapmadan önce başkalarının ne düşüneceğini düşünür müsünüz ?
3-Seçimlerinizi ve kararlarınızı sık sık onaylatma ihtiyacı hisseder misiniz ?

Özgüven nasıl kazanılır ? Özgüven Geliştirme İçin Yapılacaklar

1-Bilinçaltı İnançlarımız

Bilinçaltı inançlarımız zihnimizdeki anne, baba, çevre ve öğretmenlerimizin sesleri ya da verdiği duygulardır. Bilinçaltı inançlarımız negatif olursa yapamam duygusunu destekleyici inançlardan oluşuyorsa bizde özgüven eksikliği yaratır yapabilme becerimiz azalır. Belki küçükken negatif telkinler almış olabiliriz bunlara örnek olarak bizim çocuk da çok çekinken, aptal oğlum, salak kızım, bak komşunun çocuğu ne kadar başarılı kursa da gitmiyor gibi telkinler bilinçaltımızda yetersizlik duygusu oluşturur.

Bunları aşmak için kendinizle ilgili inançları bir peçete kağıdına yazın, ve sonra onları didik ederek paramparça yapın ve temiz bir kağıda kendiniz ile ilgili nasıl bir insan olmak istiyorsanız onları yazın. İnsanların içinde rahat ve kendinden emin birisiyim gibi cümleler ile detaylı bir şekilde yazın ve özgüven kazanmak için duyguyu vermek için bunları zihninizde canlandırın.

2-Olayları Doğru Değerlendirin

Durum ve olayları değerlendirirken silme, çarpıtma ve genelleme yapıyoruz negatif bir tutum zihnimiz bu özelliğini bizi sabote etmek için kullanmamıza neden oluyor. Ben başarısız birisiyim negatif bir genellemedir ama başarılı olduğumuz alanlarda vardır ve böyle bir genelleme ile bu iyi olduğumuz alanları silmiş oluruz.

3-Felaket Senaristi Olmayı Bırakın

Kafa sinemanızda bir filim oynuyor peki bu filimin sonu iyi mi bitiyor yoksa kötü mü ? Senarist yani içinizdeki sesiniz iyi yazarsa iyi biter çünkü bu filimin kahramanı sensin, filim zihninde önce oynanıyor sonra yaşamda sahneleniyor. Kendine şöyle diyor musun ya şöyle olsaydı ne olurdu ? Mesela

Bir konuşmanın ortasında ya söyleyeceklerimi unutsaydım ne olurdu ?
Şu kıza bir çıkma teklif etseydim ve red etseydi ne olurdu ?
Ya aptalca bir şey söyleseydi ve herkes gülseydi ne olurdu ?
Bütün bu soruların yanıtı “hiçbirşey”

4-Mükemmeliyetçilik Takıntısı

Özgüven eksikliğinin diğer bir nedeni de mükemmeli hemen isteme halidir, bu kişiler yaşamı siyah ya da beyaz olarak görürler, ya hep ya da hiç dir yaşam onlar için.

Bir konuda mükemmeli bir anda ortaya koyma istediği şimdi gücünüzü kesmek için en kestirme yoldur, çünkü en iyi dereceği düşündüğünüzde ve şuan ki halimizle kıyasladığımızda eksiklik hissetmeye kendimizi aşağıda görmeye başlarız.

5-İç Sabotajcılar

İç sabotajcılar içimizdeki virüslerdir ve özgüven eksikliği yaşamamıza neden olabiliri, iç sabotajcılar kendi içimizden söylediğimiz “ben yapmam” “başaramam” gibi performansımızı düşüren kelimelerdir öyleki bu kelimeler özgüven geliştirmemizde bir engel olabilir.

Hemen Ara!    0530 799 73 41

Randevu Al!    0262 332 18 41

Call Now Button