Sosyal Medya Bağımlılığı

Yapılan araştırmalara göre, ergenlik dönemindeki kişilerin internet bağımlısı olmasının temel nedeni sosyalleşmek istemelerinden kaynaklanmaktadır. Okulda ya da evin çevresinde yeterince sosyalleşemeyen kişiler, sosyal medya ortamında arkadaşlarıyla iletişim haline girerek bu isteklerini yerine getirmeye çalışıyor.

Sosyalleşmenin haricinde, İnternet’e girmeyi çekici kılan başka unsurları da eklemek elbette zor değil. Her an elinin altında olması, yasak bir şeyi çiğneme özgürlüğü, oyun oynama ve risk almayı kolaylaştırması bunlardan bazılarıdır.

İnternet kullanımının akademik performansı, aile ve arkadaş ilişkilerini etkileyip etkilemediği araştırılmalıdır. Bu esnada dikkate alınması gereken nokta çocuğun normalde başarılı olmasıyken bir anda düşüş yaşaması veya orta durumdayken daha zayıf not almasıdır. Bu etkenlerin yanına uykusuzluk ve beslenme bozuklukları da eklenebilir.

Ergen kişide teknoloji bağımlılığı tespit edilmişse, ailenin profesyonel bir danışmana başvurması gerekir. Saplantılı İnternet kullanımı, depresyon, öfke kontrolsüzlüğü ve öz güven eksikliği gibi başka sorunlarında habercisi olabilir.

Ergenlik döneminde durum şöyle gözlenebilir, ailesinin kendisini anlamadığını düşünen ergen sohbet programlarında kendini değerli hissedebilir, yaşadığı başarısızlık duygularını ve çatışmalarını oynadığı oyunlardan telafi edebilir, sanal ortamlarda kendini daha kolay ifade edebilir. İnternet bağımlılığında eşlik eden başka psikiyatrik bozukluklar olabilir. Sosyal fobi ya da depresyon internet bağımlılığı olan kişilerde görülen bozukluklar arasındadır. Bu durumlarda eşlik eden rahatsızlıklar internet bağımlılığının sebebi ya da sonucu da olabilmektedir.  Kişinin erken yaşlarda internet başında uzun süre zaman geçirmesinin dikkat eksikliği gelişmesinde etken olduğu görülmektedir.

Belirtileri;

  • İnternet ile ilgili yoğun zihinsel meşguliyet,
  • Doyum sağlamak için internet başında geçirilen sürenin giderek artması,
  • İnternet kullanımını kontrol altına almak için başarısız çabalar,
  • İnternete ulaşamadığında yorgun, depresif veya yetersiz hissetmek,
  • İnternet başında planladığından çok  fazla zaman geçirmek,
  • Önemli bir ilişkiyi, mesleki, eğitimsel veya kariyeri ilgilendiren durumu riske atacak derecede internete zaman ayırmak,
  • İnternet kullanımı hakkında çevresine veya terapistine yalan söylemek,
  • Gündelik sorunlardan veya istenmeyen duygu durumdan kaçmak için internette zaman geçirmek.

İnternet bağımlılığının belirtileri

  • Her gün Internet’e bağlanmak, bağlı iken zamanın farkında olmamak, sorulduğunda ise inkar etmek,
  • Herkese mail adresi, ICQ numarası, sohbet odası adları vs. vermek veya dağıtmaya çalışmak.
  • İnternet dışı uğraşlara ilginin kaybolması
  • Sosyal faaliyetlerde azalma, dostları tarafından anlaşılamama duygusu, Spor faaliyetlerinden uzaklaşma ve kondisyon kaybı
  • İş verimliliğinin düşmesi
  • Sürekli uykusuz kalma ve yorgunluk
  • Alışverişlerin Internet üzerinden yapılması
  • Aile fertlerine yeterli zamanı ayıramama nedeni ile aile bağlarının zayıflaması
  • Günlük yaşamdaki diğer iş ve kişilerin, online yaşama engel olduğu düşüncesi
  • Bilgisayar kullanımı nedeniyle eşler arasında anlaşmazlık ve sorun çıkması

Sosyalleşme ihtiyacına, internet i çekici kılan başka unsurları da eklemek zor değildir. Her an el altında olması, yasaklanmış olana ulaşabilmeyi kolaylaştırması, oyun oynamaya, risk almaya yardım etmesi bunlardan birkaçı olarak sayılabilir.

Bilgi teknolojilerini doğru kullanmaya henüz hazır olmayan çocuklar, karşılaştıkları karmaşık bilgileri nasıl değerlendireceklerini bilememektedir. Bu durum onların duygu, bilinç ve davranış düzeyinde olumsuz etkiler yapmaktadır. Dolayısıyla bu konuda ailenin denetimi ve takibi çok önemli bir husus olarak görülmektedir.

İnternet kullanımının okuldaki performansını, sağlığını, ailesiyle ve arkadaşlarıyla ilişkilerini etkileyip etkilemediği araştırılmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken çocuğun akademik başarısı yüksek iken düşmesi, ya da orta iken daha fazla düşmesidir. Sağlığında olmayan bir problem yaşaması, yemek yeme alışkanlıklarının ve uyku düzeninin bozulması sonucu sağlığını etkileyen bir problem yaşaması. Ailesi ve arkadaşları ile geçirdiği zamanın bilgisayar kullanımı ile azalması; vaktinin çoğunu bilgisayar başında geçirmeye başlaması.

Ergenlerin bilgisayar ve internet ortamında ne kadar zaman geçirdiği belirlenmelidir. Günde/ ayda kaç saat bilgisayar ya da internet ortamında olduğu araştırılmalıdır. Normal zamanda internet te geçirdiği zamandan daha fazla zaman geçirmesi, internet ortamında hangi sitelere girdiği, kimler ile konuştuğunun bilinmesinde fayda vardır.

Ebeveynlerin kendi bilgisayar ve internet kullanımı alışkanlıkları incelenmelidir. İnternet kullanımları diğer etkilikleri ile dengeli mi? Unutmamak gerekir ki, çocukların örnek alacağı ilk kişi ebeveynleridir. Evin içinde ebeveynler internet kullanımında sorun yaşıyor ise çocuğun bunu örnek alması kaçınılmazdır.

Ergen, internet bağımlılığı belirtileri gösteriyorsa ailenin profesyonel bir danışmana başvurması önerilmelidir. Saplantılı internet kullanımı, depresyon, öfke ve özgüven eksikliği gibi başka sorunların belirtisi olabilir. İnternet kullanımını yasaklanmamalıdır. Bunun yerine, çocuğun çevrim içi olarak ziyaret edebileceği sitelere ve neler yapabileceğine yönelik internet kullanım kuralları belirlenmelidir.

Her gün ya da bir haftalık bir sürede belirli bir zaman çevrim içi olma izni verilemelidir. Süre aşımın durumunda yaptırımlar önceden koşulmalıdır. Verilen çevrim içi süreyi bir günde de kullanabilir bir haftaya yayılarak da kullanılabilinir. Bunu nasıl kullanacağının kararı çocuk ve ergene aittir.

Ödevleri bitirinceye kadar internette gezinememe veya anlık iletileri kullanamama konusunda konuşulmalıdır. Bu kurallara uymadığı taktirde yaptırımların ne olacağı önceden çocuk ve ergene bildirilmelidir.

Sohbet odalarına veya çevrimiçi yetişkin içerikli sitelere girmesine izin verilmemelidir. Bu konuda çocuk ve ergen kendisinin girmesinde sakınca olacak siteler hakkında bilgilendirilmelidir. Bu tür internet sitelerine şifre koymak başka bir yöntemdir.

Bilgisayarı açık bir yerde tutulması uygundur. Bilgisayar çocuğun odasına değil, evin ortak kullanım alanlarından birine kurulmalıdır. Böylece ebeveyn olarak çocuğun hangi siteler girdiği, internet üstünde neler yaptığı ve ne kadar süre internet te kaldığı gözlemlenebilir.

Ergenin diğer etkinliklere katılması desteklenmeli ve teşvik edilmelidir. Özellikle de, arkadaşları ile zaman geçirmesi sağlanmalıdır. Spor faaliyetlerine yönlendirilmelidir. Okul sonrası vaktini dolduracak aktivitelere katılımı desteklenmelidir. Ergenin internet dışında sosyalleşmesine yardımcı olunmalıdır. Hobi grupları gibi ortak ilgi alanları olan diğer ergenler ile tanışabileceği etkinliklere özendirilmelidir. Alternatifler sunulmalıdır. Ergen yalnızca çevrimiçi olma ya da video oyunlarıyla ilgileniyorsa, en sevdiği oyunla ilişkili çevrim dışı bir etkinlik önerilmelidir. Örneğin, ergen fantezi rol oyunlarını seviyorsa, fantezi kitapları okumaya teşvik edilmelidir.

Çocuk ve ergenin sosyal, okul aile yaşantısı ile internet te geçirdiği zaman arasında bir denge kurulmalıdır.

Hemen Ara!    0530 799 73 41

Randevu Al!    0262 332 18 41

Call Now Button