Bizler sosyal varlıklar olarak yaşam boyunca iletişim kurma ihtiyacı duyar ve bu süreci sürdürürüz. İletişimimizden hem biz hem de karşımızdaki bireyler etkilenmektedir. İnsanlar olarak varoluşumuzu sürdürmek için iletişim kurmamız mutlak şarttır. Özellikle gelişen teknoloji ile iletişim kurabilmemizin yolları da çoğalmıştır. Gerek yüz yüze, gerek iletişim araçlarıyla gerekse sanal dünya üzerinden etkileşime geçebilmekteyiz. İletişim kurarken düşünme ve algılama becerilerimizi geliştirerek sözlü ya da sözsüz davranışa dökebilmekteyiz. İşte bu noktada bireyler arası iletişimde doğru bilinen yanlışlardan bahsetmek istiyorum. Hepimiz kendimizi ifade edebilmek noktasında bazı aksaklıklar yaşarız. Zihnimizden geçen ve iletmek istediğimiz iletileri bazı zamanlarda yanlış aktarabilmekteyiz. Peki doğru iletişimi nasıl kurabiliriz? Hadi gelin buna birlikte bakalım.
İletişim kurarken ilk dikkat etmememiz gereken nokta vermek istediğimiz mesajı en net ve sade hali ile iletmektir. Bu etkili iletişimin anahtarlarından bir tanesidir. Bu noktaya dikkat etmemizin sebebi yoğun günlük rutinlerimizden iletişim için çok fazla vaktimizin olmamasıdır. Stres halinde ya da öfke duygusunu yaşıyorken iletişim kurmakta süreci olumsuz etkileyecektir. Hızlı konuşmak ve karşımızdaki kişinin konuşmasına müsaade etmemek, kişiyi iletişim sürecine dahil etmemek demektir. Bu da kurmaya çalıştığımız diyalogun bitişi demektir. Karşımızdaki kişiye karşı alaycı konuşmak ya da iletişimde dinleyince olunduğunda dinlememe, ciddiye almama davranışları etkili iletişim kurmamızı engelleyecektir.
Etkili iletişim kurmak öğrenilebilir. Bu noktada yapmamız gereken noktalardan birincisi karşımızdaki kişiye saygılı ve hoşgörülü olmaktır. İletişim kurduğumuz kişiyi dikkatle dinlemek ve onunla empati kurabilmek ikinci önemli noktadır. Önyargılarımızdan arınarak kurmaya başladığımız iletişimde her türlü eleştiriye açık olmalıyız. Her birimizin kendimize biricik doğru ve yanlışları vardır. Kendi doğrumuzu karşımızdaki bireye kabul ettirmeye çalışmak yapacağımız en büyük hatalardan bir tanesi olur. Karşımızdaki kişinin düşüncesi bize uzak dahi olsa saygı duymak gerekmektedir. Bu noktalarda dikkat edildiğinde bireyler arası iletişimde kişi hem kendi duygu ve düşüncelerinin net aktarımını sağlar hem de karşıdan gelen mesajı net bir şekilde almış olur.