Disleksi Neden Olur?

  • Home
  • Disleksi Neden Olur?
Shape1
Shape2

Disleksi çocuklarda ve yetişkinlerde görülen nörogelişimsel sorunların genel adıdır. Bir çeşit öğrenme güçlüğü olan disleksi, okuma, yazma ve telaffuz güçlüğü şeklinde görülebilir. Disleksi neden olur diye merak edip anne ve babalar önlem almaya çalışır. Ancak bu durum önlem alınacak bir işlev bozukluğu değildir. Anne karnında ya da sonradan görülebilir. Bireylerin disleksinin ortaya çıkmasında doğrudan etkisi yoktur. Disleksi neden olur diye merak ediyorsanız ilk olarak kaç çeşit disleksi olduğunu bilmeniz gerekir. Disleksi türleri;

  1. Birincil disleksi
  2. Gelişimsel disleksi
  3. Travmatik disleksi

Bu 3 disleksi türünün de ortak özelliği öğrenme güçlüğü olmasıdır.

  • Birincil disleksi; Türkiye’de ve dünyada en çok görülen disleksidir. Beynin sol kısmında gerçekleşen işlev bozukluğudur. Tamamen ortadan kalkacak öğrenme güçlüğü değildir. Eğitimle ve psikolojik danışmanlık sayesinde etkileri azalır.
  • Gelişimsel disleksi; anne karnında görülen ve gelişimsel sorunlardan ötürü görülen disleksi türüdür. Gelişimsel olduğundan doğum sonrasında ve ileri yaşlarda azalması mümkün öğrenme güçlüğüdür.
  • Travmatik disleksi; doğuştan olmayan ve beynin sol küresinde gerçekleşmeyen öğrenme güçlüğüdür. Travma sonrasında bireylerin beyninde birçok bölge işlevini yitirebilir. Öğrenme güçlüğü dışında bazı alışkanlıklar da unutulabilir. Travma ve hastalığa bağlı olarak geliştiği için tedavisi hakkında uzman kişiler bilgi sahibi olabilir. Travma etkisi ortadan kalktıktan sonra öğrenme güçlüğü kaybolabilir.

Sayılan bu nedenler disleksi neden olur sorusunun cevabıdır. Yalnız disleksi neden olur konusundan daha önemlisi nasıl bir yol izlenilmesi gerektiğidir. Disleksi toplumda zeka geriliği olarak görülür. Ancak bir tür zeka geriliği değil öğrenme sorunudur. Zeka geriliği olarak nitelendirilip çocukların ruhsal sorunlar yaşamasına sebep olabilirsiniz. Bazı disleksi türlerinde zaman içinde öğrenme güçlüğü zamanla kaybolabilir. Gelişimsel disleksi ve travma disleksi için bu geçerlidir.

Dislektik çocuklar ve yetişkinler sosyal çevre yüzünden kendini eksik hissedebilir. Bu eksiklik hissi özgüven sorunları ile birlikte başka psikolojik problemlere de yol açar. O yüzden mümkün olduğunca uzman desteği alınmalıdır. Özel eğitim merkezlerinde dislektik çocuklar için uygulanan programlara katılım sağlanabilir. Yalnız anne ve babaların bu süreçte çocuğa doğru davranması için uzman psikologa ya da pedagoga başvurması gerekir.

Dislektik çocuklar zaman içinde durumun farkında olur. Kendilerini farklı hissetmezler ve aptal olduğunu düşünebilirler. Özellikle ebeveynler tarafından bu şekilde hitap edildiğinde çocukta özgüven sorunları da beraberinde gelir. Disleksi problemi olan çocuklar için öğrenme güçlüğünün üstesinden gelmek zor gelir. Bir de çevresel baskı ile yanlış davranışlar çocuğun eğitim hayatını bitirebilir. Aileler mümkün olduğunca uzman kontrolünde süreci yönetmelidir. Özel Kocaeli Aile Danışma Merkezi, dislektik bireylere ve ailelerine danışmanlık hizmeti verir. Disleksi neden olur ve etkileri nasıl ortadan kaldırılır gibi sorularınızı cevaplar. Bu süreci doğru ve verimli bir şekilde yönetmenize yardımcı olurlar.

Disleksi neden olur diye merak edenler ne zaman anlaşılacağı konusunda da araştırma yapar. Disleksi ne zaman ortaya çıkar diye merak edip çocuğunuzu 1 yaşından itibaren kontrol edebilirsiniz. 1 yaşındaki çocuk ses çıkarmaya başladığında konuşma güçlüğü ya da öğrenme güçlüğü yaşadığı belli olur. Travma disleksisi değilse çocuğunuzu kontrol edin. Disleksi ilerleyen aşamalarda ise ses dışında yazma ve okuma güçlüğü olarak görülür. O yüzden daha çok okul çağındaki çocuklarda gözlemlenir. Çocuğunuzu düzenli takip edip erkenden destek alabilirsiniz.

Disleksi sorunu olan çocuklara anne ve babalar;

  • Daha uzlaşmacı ve hoşgörülü davranmalıdır.
  • Çocuklara isim takma ya da rencide etme gibi davranışlardan uzak durmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now Button