Bireyin zeka problemi olmamasına rağmen öğrenme güçlüğü yaşamasına disleksi denir. Disleksi nedir diye merak edenler beynin sol yarım küresinde gerçekleşen sorun olduğunu bilmelidir. Disleksi nedir ve kendini nasıl fark ettirir diye araştırmak doğaldır. Çocuğunuzda normalin dışında bazı belirtiler fark edebilirsiniz. Bireylerde öğrenme güçlüğü görüldüğünde akla ilk disleksi gelir. Bunun en büyük sebebi, dünyada da yaygın olmasıdır.
Disleksi nedir diye merak edenler bu belirtiler üzerinden çocuğunu takip edebilir.
- Disleksi 1 yaş ile 2 yaş sonrasında çocuklarda fark edilebilir.
- Yazmada güçlük çekilebilir. Harfleri ters ya da yanlış yazmak en yaygın belirtisidir.
- Bazı işlemleri yaparken de zorlanılır. İşlem yapmada sorun olarak görülebilir. Çünkü rakamları farklı olarak algılar.
- Konuşma güçlüğü olarak görülebilir. Özellikle 2 yaşından sonra çocuğun harfleri çıkarırken ve kelimeleri telaffuz ederken zorlanmasıdır.
Disleksi çocuğun eksikliği değildir. Farklı sebeplerden ötürü beyinde görülen işlev bozukluğudur. Dolayısı ile de dislektik çocuklara yüklenmek ya da kırıcı davranışta bulunmak yersizdir. Nörolojik sorun olduğundan, bireyin elinden hiçbir şey gelmez. Sadece doğru eğitim aldırmaya dikkat etmek gerekir.
Dislektik bireyler de aslında normaldir ancak öğrenme güçlüğü çekerler. Zeka geriliği ya da farklı sorunları yoktur. Disleksi testi yapılırken de zeka testi olarak yapılmaz. Okuma, öğrenme ve yazma becerileri üzerinden test yapılır. Disleksi nedir diye merak ediyorsanız öncelikle uzmana başvurmalısınız. Okuduklarınız doğrultusunda yanlış davranışlarda bulunmadan Özel Kocaeli Aile Danışma Merkezi uzman psikologları ile görüşün. Bu sayede bireylerde geri döndürülemez psikolojik hasarlara sebep olmamış olursunuz.
Disleksi neden olur diye merak eden ebeveynler ailelerinde daha önceden disleksi olan yakınlarının olup olmadığını kontrol edebilir. Kalıtımsal olarak görülmese de dikkat edilmesi önemlidir. Disleksisi olan çocuklara nasıl yaklaşılır bilirseniz yanlış yapma olasılığınız da azalır. O yüzden de ebeveynlere ve öğretmenlere çok fazla görev düşer. Bunun için;
- Disleksi sorunu olan çocuklar için özel okulları seçebilirsiniz. Burada çok sayıda dislektik çocuk eğitim aldığından dersler de o doğrultuda hazırlanır. Böylece çocuk kendini yalnız hissetmeyeceği gibi ortamda rahatsız da olmaz.
- Anne ve babalar disleksisi olan çocuğun ebeveyni olma konusunda bilinçlendirilmelidir. Destek aşamasında kırıcı olmaktan kaçınabilir.
- Disleksi için özel okula gönderecek bütçeniz yoksa disleksi hakkında çok fazla bilgi toplamalısınız. Yalnız bu bilgilerin güvenilir kaynaktan olmasına özen gösterin.
- Evde çocuğunuz için yapabileceğiniz egzersizleri araştırabilirsiniz. Kırmadan ve zorlanmadan siz de öğrenmesine destek sağlayabilirsiniz.
- Dislektik çocuklarda öğrenme güçlüğü olduğundan ebeveynler de çocuğu sürekli takip etmelidir. Birlikte çalışma yaparken sabırlı ve sakin olmalıdırlar.
- Birey, desteğinizi hem psikolojik hem de birlikte yapacağınız egzersizler ile hissetmelidir.
- Devlet okullarında ya da özel okullarda disleksisi olan öğrencileriniz varsa ayrıştırmadan ve diğer çocuklara fark ettirmeden destekleyin. Gerekirse türlü bahaneler ile yanınıza çağırıp öğrenmesi için teşvik edin ve tekrar öğretin.
- Disleksi sorunu olan öğrencilerin aileleri ile öğretmenler sürekli iletişim halinde olmalıdır. Gerekirse konuşup uygun bir boşlukta yardımcı olunabilir.
- Dislektik çocuğa sahip olan ebeveynler ve dislektik öğrencisi olan öğretmenler destek almalıdır. Psikolojik danışmanlık alarak çocuğa nasıl davranılması gerektiği öğrenilebilir. Böylece yanlış ya da kırıcı davranışla çocuğun psikolojik sorun yaşamasının da önüne geçilir.
Kocaeli Özel Aile Danışma Merkezi, disleksi testi ve diğer testler yardımı ile çocuğunuzdaki öğrenme güçlüğünü tespit eder. Öğrenme güçlüğü derecesine göre ise çocuğunuza nasıl davranmanız gerektiği konusunda sizi bilgilendirir.
Bir yanıt yazın