Çocuğumda Dikkat Eksikliğii ve öğrenme bozukluğu zaman zaman karıştırılır. Ancak ikisi oldukça farklı kavramlardır. Dikkat eksikliği olan çocuklarda belirtiler ile öğrenme güçlüğü olan çocuklarda belirtiler aynı değildir. Dikkat eksikliği ve öğrenme güçlüğünde, çocuklarda bazı belirtiler çakışır. Çocuğumda dikkat eksikliği var ne yapmalıyım diyen ebeveynler öncelikle teşhisin doğru konulduğundan emin olunmalıdır.
Dikkat eksikliği bazen hiperaktivite bozukluğu ile de bir arada bulunabilir. Tedavi sürecinde de bu durum değerlendirilir. Dikkat eksikliği belirtileri olarak;
- Ders çalışırken sürekli yanlış yaparlar.
- Dersin başında çok uzun süre kalamazlar.
- Verdiğiniz sorumlulukları yerine getirmekte zorlanır.
- Dağınıktırlar.
- İletişim kurmakta iyi değillerdir.
- Grupla birlikte hareket edemezler ve liderlik vasıflarını yerine getiremezler.
- Eşyalarına sahip çıkmakta zorlanırlar.
- Zihin jimnastiği gerektiren konuları yapamazlar.
- Hemen dikkatleri dağılır.
- Unutkandırlar.
- Sabırsızdırlar.
Öğrenme güçlüğünde ise sabırsız olduğu için değil, anlayamadığı için dersten kalkar. Bu ikisinin ayrımını yapmak için uzman desteği alınmalıdır. Çocuk psikolojisi alanında yetkin kişi ya da uzman pedagog yapacağı testler ile karar verir. Çocuğu hem izler hem de testler uygular. Böylece öğrenme güçlüğü mü yoksa dikkat eksikliği mi olduğunu tespit eder. Çocuğumda dikkat eksikliği var ne yapmalıyım diye merak etmek yerine Özel Kocaeli Aile Danışma Merkezi ile iletişime geçin. Burada uzman pedagog yardımı ile çocuğunuzda dikkat eksikliği olup olmadığı tespit edilir.
Çocuğumda dikkat eksikliği var ne yapmalıyım diye düşünenler bazı adımları sürekli olarak takip etmelidir. Çocuklarda dikkat eksikliği kronik bir durumdur. Kesin bir çözümü olmamakla birlikte sorunun etkisi kırılır. Yaptırılacak egzersiz ve alınacak danışmanlık sayesinde dikkat eksikliği sanıldığı kadar zarar vermez.
Çocuğumda dikkat eksikliği var ne yapmalıyım diye merak eden ebeveynler;
- İlk iş çocuk pedagoga götürülmelidir. Pedagog testler yardımı ile dikkat eksikliği olup olmadığını tespit eder.
- Pedagog çocukta dikkat eksikliği olduğunu düşünüyorsa danışmanlık seansları verir.
- Özel Kocaeli Aile Danışma Merkezi, çocuklarda öğrenmeyi kolaylaştırmak için Neurosound gibi yöntemleri kullanır.
- Sözlü konuşmaya ek olarak psikoterapi tekniklerinden yararlanılır.
- Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu ilaçları alınması gerekir.
- Veliler bu konu hakkında bilinçlendirilip ona göre eğitim verilmelidir.
- Ders çalıştırırken mümkün olduğunca sabırlı olup pedagog yönergelerine uymalısınız.
- Dikkat eksikliği ömür boyu sürecek kronik bir durum olduğundan en baştan tedbirinizi almalısınız.
Çocuğumda dikkat eksikliği var ne yapmalıyım diye merak etmek doğru bir davranıştır. Çocuklarda dikkat eksikliği olmasına rağmen tedavi etmemek iş yaşamında sorun yaşamalarına sebep olabilir. Çünkü dikkat eksikliği belirtileri, kaliteli ve olağan yaşanılmasını engeller. Yetişkin olduklarında bile dikkat eksikliği kendini gösterecektir. Dikkat eksikliği tedavi edilmediğinde bu kişiler yönetici ve liderlik vasıfları ile de çalışamazlar. Çünkü koordinasyon yetenekleri çok azdır. Hükmetme ve sağlıklı karar vermelerini de etkiler. Mümkün olduğunca dikkat eksikliğinin yan etkilerini azaltmak gerekir. Burada anne ve babalar ile çocuklara çok fazla iş düşer. O yüzden de düzenli uzman psikolog ya da pedagog desteği almalısınız. Çocukluk evresinden yetişkinlik de dahil olmak üzere sürekli olarak hastalığın etkilerini azaltabilirsiniz.
Çocuğumda dikkat eksikliği var ne yapmalıyım diye yol arayanlar Özel Kocaeli Aile Danışma Merkezi gibi kurumlardan danışmanlık desteği almalıdır. Dikkat dağınıklığı testi ve öğrenme güçlüğü testi yapıldığı için tanı koymak daha kolaydır. Çünkü ders çalışmak istemeyen ve dikkat eksikliği olan çocuk arasında fark vardır.
Bir yanıt yazın