Ebeveyin Olma Sanatı
Çocuklar dünyaya geldiği anda ebeveynlerini bir ayna olarak görürler ve onların bakış açıları ile büyürler. Çocuklarımızı yetiştirirken doğru bilenen pek çok yanlış tutum sergileriz. Bu noktada ilk başta kendimize bakmamız ve davranışlarımızı yönlendirmemiz gerekir. Doğru bilinen yanlışlara ise şu örnekleri verebiliriz,
- Çocuklarımızın Önünde Asla Tartışmamak
Çocuklarımızın önünde tartışmamak, onlara bu tavırlarımızı göstermemek isteriz. Bu durum ne kadar doğru olsa da yaşanan gerginliği çocuklarımız hisseder. Gerginlik hissini onlara yansıtmamak ve sorun çözme becerilerini geliştirmek için, tartışma konusunu sakin ve anlaşılabilir bir şekilde konuşmak daha sonra tartışılan konuyu çözümlemek önem taşımaktadır.
- Otoriter Ebeveyn Rolünü Üstlenmek
Çocuklarımı korkutarak ya da ödül/ceza yöntemlerini kullanarak kural koymak davranışlarında istediğimiz değişimleri vermeyecektir. Önemli olan kurallar ve sınırları net bir şekilde ifade etmektir. Ev kurallarını her bireyin fikrini alarak oluşturmak, aile içinde rolleri çocuğumuzun net bir şekilde anlamasını sağlamak ve haftalık aile toplantıları ile kendilerini ifade etme imkanı vermek istediğimiz olumlu noktaları bize verecektir.
- Çocuğumuzu Ön Plana Koyarak Kendimizi Unutmak
Çocuğumuzu dünyaya getiren ve onun sorumluluğu alan bizler olsakta kendi benliğimizi unutmamalıyız. Bu davranışımızı gören çocuğumuzda kendisini düşünmeyi ve önceliğe koymayı öğrenecektir. Kendimize iyi bakmazsak çocuğumuza da iyi bakamayız. Şunu sakın unutmayın mutsuz bir ebeveyn asla mutlu bir çocuk yetiştiremez.
- Çocuğumuzun Sorumluluklarını Üstlenmek
Çocuklarımızın yaşlarının büyümesi ile sorumluluk alanları da büyür. Yapamaz düşüncesi ile onun sorumluklarını üstlenmek çocuğumuza olumsuz etki edecektir. Önemli olan yapamasa da denemesine müsaade etmektir. Sorumluluk bilinci gelişmiş çocuklar, sosyal çevreye ve dış dünyaya daha kolay uyum sağlamaktadırlar.
Bu maddeler gibi daha pek çok madde sıralayabiliriz. Önemli olan çocuğumuzun kaç yaşında olursa olsun bir birey olduğunu ve düşünceleri, duygularını olduğunu unutmamaktır. Sizin ona sunduğunuz özgürlük alanı içerisinde kendi seçimlerini yapmasına izin vermek kendi benliğini görmesine yardımcı olacaktır. Unutmayın, çocuklarımızı yetiştirirken yaptığımız doğrular geleceğimizi şekillendirir.
Bir yanıt yazın