İnsan doğası psikolojik sorunları olduğunda fark etmese de dışarı vurması kaçınılmazdır. Çocukların ve yetişkinlerin yaptığı bazı davranışlar sebepsiz gibi görülse de aslında duygular sonucu ortaya çıkar. Bunlardan biri de tırnak yeme alışkanlığıdır. Tırnak yeme nedenleri bilindiği sürece tırnak yeme alışkanlığı da tedavi edilebilir.
İnsan zihni mükemmel özelliklerle donatılmıştır. Bu mükemmellikte kusur ya da sorun olduğunda i bir süre sonra ortaya çıkacaktır. Tırnak yeme alışkanlığı da bu sorunların dışa vurulması sonucunda kendini gösterir. Tırnak yeme alışkanlığı aslında zararsız gibi görülse de zamanla beden sağlığınıza da zarar verir. Sürekli olarak tırnak yeme hastalığı varsa o bölgede sürekli doku kaybı oluşacaktır. Tırnak yeme hastalığı;
- Tırnakları koparıp atma
- Tırnak etlerini koparma
- Tırnak ve parmaktaki dokulara zarar verme
şekillerinde görülebilir. Tekrarlayan davranışlardan olup bir süre sonra uzaktan bakıldığında çok da hoş olmayan görüntüler ortaya çıkar. Çalıştığınız pozisyonda stresle başa çıkamadığınızda istemsiz bir şekilde herkesin içinde tırnaklarınızı yemeye başlamak hoş olmaz. Tekrarlayan bu davranışın altında;
- Kaygı
- Stres
- Endişe
- Gerginlik
- Huzursuzluk
gibi olumsuz duygular yatar. O yüzden de en kısa zamanda tedavi edilmelidir. Uzun süreli tırnak yeme hastalığı, psikolojik sorunların çözümlenmediğini gösterecektir. Tırnak yeme alışkanlığı olan bireyler psikolojik sorunları ile başa çıktıklarında tırnak yeme alışkanlığı da ortadan kalkar. Tırnak yeme nedenleri psikolojik sürecin zorluğunu da ortaya koyar. Tırnak yeme alışkanlığı, duygudurum bozukluklarında çok sık rastlanan davranışlardan biridir. Bunun dışında parmak emme, diş gıcırdatma gibi sorunlar da görülebilir. Tırnak yeme alışkanlığı istemsiz olarak yapılan davranışlardandır. Bir anda kendini tırnak yerken ya da tırnak etlerini kopartırken bulur.
Tırnak yeme nedenleri;
- Öncelikli sebeplerden biri psikolojik sorunlardır. Kaygı, stres ve endişe durumlarında ortaya çıkması, bireyin rahatlamak için başvurduğu yollardan biri olduğunu gösterir. Çiğneme ya da koparıp atma davranışı ile kendilerini rahat hissederler. Hareketle de olsa bir anlık o durumdan uzaklaşabilirler.
- Çocuklar genelde anne ve babalarını ya da diğer ebeveynlerini taklit eder. Tırnak yeme alışkanlığı bu kişilerden birinde varsa çocuk da ona benzemek için tırnak yemeye başlar. Doğru şekilde müdahale edildiğinde tırnak yeme bıraktırılabilir.
- Çocuklukta çok fazla parmak emen kişilerde ilerleyen zamanlarda tırnak yeme alışkanlığı görülmesi muhtemeldir.
- Bazı psikolojik sorunlar kalıtsal olarak çocuklara geçer. Eğer çocuğun ebeveynlerinde duygudurum değişikliği söz konusu ise tırnak yeme alışkanlığı da görülebilir.
- Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu
- Obsesif kompulsif bozukluk
- Zihinsel olarak zeka seviyesinin düşük olması
- Tik bozukluğunun olması
- Majör depresif bozukluk
- Gelişimsel bozukluklar
- Anksiyete
- Çocuğun çok fazla cezalandırılması
- Çocukta baş gösteren çaresizlik hissi
- Yaşanan hayal kırıklığı
- Karşı gelme bozukluğu
Söz konusu ise tırnak yeme alışkanlığı görülebilir. Tırnak yeme alışkanlığı daha küçük yaşlarda sık görülse de büyüyünce azalır. Ancak herkes için geçerli değildir. Tırnak yeme nedenleri nelerdir bilirseniz ona göre danışmanlık desteği alabilirsiniz. Tırnak yeme hastalığı en erken 4 yaşında başlayıp yetişkinliğe kadar da devam edebilir. Uzman psikolog yardımı ile durumun üstesinden gelmek de kolay olacaktır. Özel Kocaeli Aile Danışma Merkezi, tırnak yeme nedenleri üzerinden destek alacağınız yerlerdendir. Uzman psikolog ve pedagog yardımı ile çocuklarda, yetişkinlerde tırnak yeme nedenleri de ortadan kaldırılabilir. Bu sayede gerginlik ve stres altındayken tırnak yeme alışkanlığı da tekrarlamayacaktır.
Bir yanıt yazın