Oyun Bağımlılığı Nedir?

  • Home
  • Oyun Bağımlılığı Nedir?
Shape1
Shape2

Oyun Bağımlılığı Nedir?

Özellikle genç nesillerin daha çok ilgi alanına giren oyun bağımlılığı günümüzde son derece yaygındır. Pandemi sürecinden dolayı evde kalan çocuklarımız ve gençlerimiz uzaktan eğitim sürecinin dışında telefon, tablet ya da bilgisayarda daha fazla vakit geçirmeye başladılar. Şartların değişmesinden ve evde canları sıkılıp dışarı çıkamadıklarından yakınan çocuklarımız telefon veya tabletlerle daha fazla ilgilenmiş oldular. Tabi bu sürede internette oynanan oyunların süresi de arttı. Öyle ki bazı çocuklar saatlerce ekran karşısından oyun sebebiyle kalkmamakta, yemeden içmeden kesilebilmektedir. Bu da paralelinde oyun bağımlılığına neden olabilmektedir.
Eğer çocuğunuz internet oyunlarına fazlaca kafa yorup  oynamadığında kendini kötü hissediyor veya yoksunluk belirtisi gösteriyorsa, kendini kısıtlamaya çalışsa da daha az oyun oynamayı beceremiyorsa, önceden severek yaptığı başka işleri yapmayı istemeyip oyun oynamaktan dolayı önemli iş, eğitim veya kariyer fırsatlarını kaçırıyorsa oyun bağımlısı olabilir demektir. Oyun bağımlılığı psikolojik etkilere neden olduğu gibi bu etkilerin yanında fiziksel etkilere de sebep olmaktadır. Bunlar; yorgunluk, migren ve göz ağrıları, ellerde ağrı, kuvvetsizlik gibidir.

Bu bağımlılığın diğer bağımlılıklar gibi olumsuz sonuçları da vardır. Örneğin, oyun oynamaya bağımlı bir kişi oyuna devam etmek için genellikle uyku ya da yemek yemekten kaçınır. Bu da uyku bozukluğuna ya da kiloyla ilgili sağlık sorunlarına neden olabilir. Diğer bakımdan ise oyuna dalıp bağımlı hale gelen bir birey; aile, etkinlikler, arkadaş gezileri ya da diğer sosyal etkileşimleri kaçırabilir. Bu süreç uzun bir süre olarak sürerse, bağımlı kişiler kendilerini bir süre sonra toplumdan izole olmuş şekilde bulabilirler. Teknoloji ile yakından ilgilenen, bilgisayar ve telefon kullanan ergen kişiler en büyük risk altında olan kişilerdir.

Eğer çocuğunuzda oyun bağımlılığı olduğunu düşünüyorsanız:

• Onunla anlaşıp bir süre koyarak bu limitin aşılmasına izin vermemelisiniz.
• Telefon veya tablet gibi diğer aletleri yattığı odanın dışında tutup böylelikle gece gizlice kalkıp oynamasını engelleyebilirsiniz.
• Çocuğunuzu sanatsal ve kültürel hobiler, egzersizler ve fiziksel aktivitelere yönlendirebilirsiniz. Onu oyunların haricinde yapılacak diğer hobi ve aktivitelere yönlendirip egzersiz yapabilirsiniz.
Bu gibi yöntemler işe yaramadıysa mutlaka bir uzman desteği alınmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now Button