Çocuklarda ve yetişkinlerde farklı etkenlerden kaynaklanan bazı öğrenme sorunları görülebilir. Bunlardan biri de öğrenme güçlüğüdür. Öğrenme güçlüğü nedir diye merak etmeniz doğaldır. Zeka problemi olmamakla birlikte daha geç öğrenmeye sebep olan bir çeşit sorundur. Disleksi olarak da bilinen öğrenme güçlüğü farklı alanlarda yaşanabilir. Konuşma, okuma, yazma, düşünme, muhakeme, matematik gibi alanlarda öğrenme güçlüğü görülmesi olağandır.
Ebeveynler öğrenme güçlüğü nedir sorusunu araştırınca dünyada da çok yaygın olduğu ile karşılaşacaklardır. Günümüzde annelerin hamilelik döneminde bilinçli ya da bilinçdışı bazı etkenlere maruz kalması da öğrenme güçlüğüne neden olacaktır. Öğrenme güçlü nedir diye araştıranlar;
- Hamilelik döneminde annenin ağır metallere maruz kaldığını
- Prematüre doğan bebeklerde
- Oksijen azlığında
- Fetüsün gebelik boyunca sigara ve alkole maruz kaldığını
- Düşük kilolu doğumda
Sayılanlar yoksa bile ebeveyn geçmişinde disleksinin olduğunu bilmelidir. Öğrenme güçlüğü meydana geldiğini göreceklerdir. Yetersiz beslenme, zeka geriliği ve diğer nedenlerin disleksiye neden olduğuna dair bulgu yoktur. Nörolojik sorun olduğundan okul hayatında etkileri daha da ortaya çıkar.
Anne ve babalar çocukları bazı harfleri söyleyemediğinde çocuklarının çok tatlı olduğunu düşünür. Konuşma sıkıntısı çekiyorsa geçmiş nesillerde de aynısı olduğunu söyleyip normal kabul eder. Ancak öğrenme güçlüğü söz konusu ise önlem almak en doğrusudur. Okul döneminde kendini daha da hissettiren bu nörolojik sorun şu şekillerde görülebilir.
- Harfleri yanlış yazma ya da ters yazma
- Yanlış okuma ve okurken zorlanma
- Kelimeleri telaffuz edememe
- Okuduklarının ne anlama geldiğini kavramakta zorlanma
- Sayısal işlemleri yaparken sorun yaşama
- Sayıları yanlış yazma ya da hesaplama yaparken zorlanma
Genel olarak öğrenme güçlüğü belirtileri bunlar olup 3 farklı şekilde görülür.
- Diskalkuli
- Disleksi
- Disgrafi
- Diskalkulide matematiksel işlemleri yapmada ve hesaplamada zorluk yaşanır.
- Dislekside ise okuma güçlüğü ya da yavaş okuma gözlemlenir.
- Disgrafide ise ters yazma ve bazı harfleri yazarken zorlanma görülür.
Öğrenme güçlüğü yaşayan çocuklar ve yetişkinler için psikolojik destek almak her yönü ile gereklidir. Sadece çocukların değil ebeveynlerin de öğrenme güçlüğü söz konusu ise destek alması şarttır. Öğrenme güçlüğü olan çocuklara karşı sabırlı olmak ve yanlış şekilde davranmamak için eğitim gereklidir. Öğrenme güçlüğü olan çocuklarda öğrenmede yaşanan zorluk kadar çevreden gelen tepkiler de yorucudur. Öğrenme güçlüğü ile baş etmek zorunda kalan çocuk bir de çevredekilerin söylemlerinden etkilenir. Bu konuda özensiz eğitimciler de çocukların sorunlarının daha da büyümesine neden olur. O yüzden Özel Kocaeli Aile Danışma Merkezi gibi yerlerden pedagog ve uzman psikolog yardımı alabilirsiniz.
Dislektik çocuklar her ne kadar öğrenme güçlüğü çekse de farklı açıdan da gelişmişlerdir. Çocuğunuzun hangi yönden geliştiğini gözlemleyerek onun nasıl daha iyi hissetmesi gerektiğini de anlayabilirsiniz. Çocuğunuzun başarılı yanlarına odaklanmak sizi ve çocuğunuzu da rahatlatacaktır. Öğrenme güçlüğü nedir araştırması yaparak olacaklara karşı önceden temkinli de olabilirsiniz. Çocuğunuz öğrenme güçlüğü çekiyorsa;
- Siz çalışıp ona anlatın.
- Ders çalıştırırken sabırlı ve hoşgörülü olun.
- Olumlu yönlerine odaklanarak onu motive edin.
- Başarılı olduğu alanları seçerek o alana yönlendirin.
- Okulda başarılı olmasa da daha başarılı olduğu alanlarda kendini geliştirmesi için destekleyin.
- Çocuğunuz öğrenme güçlüğü yaşasa da onun özel olduğunu unutmayın.
Öğrenme güçlü nedir ve öğrenme güçlüğü testleri hakkında bilgi alacağınız kurumlarla iletişime geçin. Aynı sorunu yaşayan ebeveynler ile konuşup rahatlayabilirsiniz.
Bir yanıt yazın