Çocuklarda en sık rastladığımız konulardan birisi yalan söyleme davranışıdır. Birçok ebeveynden mutlaka duymuşuzdur; “Çocuğum yalan söylüyor, ne yapmalıyım?”. Çocuklar için yalan söylemenin birçok çeşidi olabilir. Çocukları yaş gruplarına göre dönemlere ayırdığımızda 3-5 yaş grubuna denk ilk çocukluk dönemi yani oyun döneminde çocuğun bu davranışı normal kabul edilebilir. Çocuk için bu yaşlarda sadece hayal dünyası vardır dolayısıyla gerçek ile gerçek olmayanı ayırt edemezler. Ebeveyn olarak anne ve babalar bu davranışı olumsuz gibi görseller de aslında çocukların gelişim dönemlerinin bir parçası olabilmektedir. İlk çocukluk döneminde çocuk hayatını oyun ile zenginleştirmektedir bundan dolayı başlarına gelmemiş olan bir olayı kurgulamaları veyahut çok sık rastlanan hayali arkadaşlar edinmeleri doğaldır.
5 yaşından sonra yani artık ilkokul dönemine gelinmeye başlandığında çocuk yalan söylemeye devam ediyorsa o zaman bunun altında yatan sebeplere bakılmalıdır. Çocuğumuzu yalan söyleme davranışına iten birçok sebep olabilir; baskı, çevresel faktörler, sevgiyi-değeri kaybetme korkusu vb. Örneğin kendisini baskı altında hissediyorsa kaçış yolu olarak yalan söylemeye başvuracaktır. Bugün yapmış olduğu davranış için yalan söyleyen çocuk ileri ki zamanlarda yalan söylemeye başladığında daha büyük problemler yaratabilir. Ebeveyn tutumlarının bu noktadaki öneminin büyük olmasının sebebi çocukların, ailelerinin gözünde daima iyi ve yeterli olma isteğidir. Çocuklarımızı kuralsız ve doyumsuz yetiştirmekte onları yalan söyleme davranışına itebilir.
Çocuklarımızın yalan söyleme davranışını gözlemlediğimiz vakit sakin ve sabırlı olmalısınız. Onun bu davranışına odaklanmak, çocuğumuzu etiketlemek yerine yalan söylemesine sebep olan kaygı ve korku nedenini bulmaya çalışalım. Çocuğumuza her zaman güvendiğimizi hissettirelim ve göstermiş oldukları olumlu davranıştan dolayı onu tebrik edelim. Ne olursa olsun onların doğruyu söyleyebilmesi bizim ona vermiş olduğumuz güven ile alakalıdır. Koşulsuz olarak onları sevdiğimizi gösterelim ve hissettirelim. En önemlisi bir ebeveyn olarak çocuğumuz bizleri rol model alacaktır bundan dolayı bizi gözlemlediğini unutmayalım. Bir ebeveyn olarak olumsuz davranışlarını ancak olumlu davranışlarına vurgu yaparak düzeltebiliriz.
Bir yanıt yazın