Hiperaktivite Bozukluğunun Nedenleri
Hiperaktivite bir tür nörobiyolojik bozukluktur. Genetik faktörlere ek olarak annenin hamilelik döneminde bazı maddelere maruz kalması ile ortaya çıkar. Anne karnındaki çocuk tütün, kurşun ve alkole maruz kaldığında ortaya çıkar. Hiperaktivite bozukluğunun nedenleri arasında en güçlü tez bu etkenlerdir. Etkenlere maruz kalma derecesi de sorunun şiddetini etkileyecektir.
Hiperaktivite bozukluğu nedenleri, aslında ilerleyen yaşta çocukta hastalığın ortaya çıkmasını da engeller. Çocuklarda kalıtımsal olarak var olan hiperaktivite bozukluğu, etkenler ile birlikte daha şiddetli ortaya çıkacaktır. O yüzden anne mümkün olduğu kadar kimyasal ve zararlı maddeye karşı dikkatli olmalıdır. Hiperaktivite bozukluğunun nedenleri;
- Genetik ve kalıtsal durum
- Gebelik döneminde annenin sigara, alkol, kurşun gibi maddelere maruz kalması
- Doğum sonrasında çocuğun ağır metallere maruz kalması
- Annenin hamilelik döneminde sigara ve alkol kullanımı
Bunlar hiperaktivite bozukluğu nedenleri olarak sayılacak durumlardan birkaçıdır. Hiperaktivite bozukluğu, çocuğun eğitim hayatı ve sosyal yaşamını ciddi derecede etkiler. Anne ve baba adaylarının hiperaktivitenin olumsuz etkilerini yaşamamaları için dikkatli olması gerekir. Çünkü çocuğun anne karnında ya da doğum sonrasında maruz kaldığı etki ne kadar fazla ise DEHB derecesi de artar. Çocuklarda sık rastlanan dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu nedenleri sizi olumsuz düşünceye itmesin. Gerekli ilaçlar kullanılıp pedagog desteği alındığında problemin etkisi azalacaktır.
Hiperaktivite bozukluğunun nedenleri arasında sayılanlardan daha çok nasıl yol izleneceği önemlidir. Çünkü hiperaktivite bozukluğu belirtileri, anne ve baba ile çocuğun üstesinden gelmesi gereken sorundur. Hiperaktivite bozukluğunun nedenleri dışında hiperaktivite bozukluğunun belirtileri de bilinmelidir. Ebeveynler çocuklarını şımarık olarak nitelendirip çocukta hiperaktivite bozukluğu olduğunu görmeyebilir. Hiperaktivite bozukluğunun belirtileri olarak;
- Bebeklik döneminde zor uyuma görülebilir.
- Büyüdükçe yerinde duramama ve sürekli zıplama görülür.
- Enerjisi hiç bitmez gibi gelebilir.
- Genelde sinirli ve hırçınlardır. Çocukluk dönemlerinde de uyaranlara karşı fazla tepki verirler.
- Çevresi ile sürekli problemi vardır.
- Dikkatsiz ve unutkandır.
- Dikkatini toplamakta fazlasıyla güçlük çeker.
- Ders çalışması ve ödevlerini yaptırmak kolay olmaz.
- Sosyal hayatta ve okul hayatında sorunlarla karşılaşmak mümkündür.
- Bebeklerde sık uyanma ve sürekli ağlama da hiperaktivite belirtisidir.
Genel belirtiler olup şiddeti fazla ya da az olabilir. Çocuk bebeklik döneminde ya da anne karnında ne kadar çok etkene maruz kalırsa şiddeti de artar. Annenin gebelik döneminde az sigara içmesi ile çok sigara içmesi arasında fark vardır. Hiperaktivite bozukluğunun nedenleri olarak bunlar sayılacaktır. Özel Kocaeli Aile Danışma Merkezi ile iletişime geçin. Buradaki uzman pedagog sayesinde hastalığın belirtilerini hafifletebilirsiniz. Pedagog, çocuk ve ebeveyn üçgeni ile sorunlara çözüm bulmak daha kolaydır. Hiperaktivite bozukluğunun nedenleri kadar nasıl bir yol izleneceği de önemlidir. Uzman pedagog incelemesi ile hiperaktivite bozukluğunun şiddeti ölçülebilir.
Kocaeli pedagog yardımı için Özel Kocaeli Aile Danışma Merkezi ile görüştüğünüzde süreç kolaylaşacaktır. Öncesinde çocuğunuzda ne gibi belirtilerin olduğu sorulur. Sonrasında ise yapılacak testler yardımı ile sorunun boyutu araştırılır. Seans sırasında yapılanlara ek olarak çocuğun nasıl daha kolay yaşama adapte olacağı öğretilir. Hiperaktivite bozukluğunun nedenleri kadar çözümü de önemlidir. Hiperaktif çocuğa nasıl davranılmalı bilirseniz süreç daha kolay atlatılır.
Hiperaktivite bozukluğu nörolojik kaynaklı olduğundan etkisi hafifletilebilir. Tamamen ortadan kaldırılabilecek sorun değildir. O yüzden de iyi bir uzman pedagog yardımı almak gerekir. Mümkünse Kocaeli en iyi pedagog araştırması yapıp tedaviye başlayabilirsiniz. Hiperaktivite bozukluğunda izlenecek yolu da uygularsınız.
Bir yanıt yazın