Her çocuğun kişiliği ve özellikleri aynı değildir. Bazı çocuklar haddinden fazla yaramaz ve aceleci olurken bazıları da sessiz ve sakindir. Çocuklarda yaşa bağlı olarak kişilik değişikliği de gözlemlenebilir. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu ise çocuklarda görülen psikolojik sorundur. Her çocuk hareketli olabilir ancak bunun seviyesi vardır. Hiperaktivite ise çocuklarda hareketlilikten farklı olup beraberinde ek belirtiler de görülür. Çocuğunda hiperaktivite bozukluğu olan bireyler hiperaktivite bozukluğu nasıl anlaşılır diye merak eder. Belirtileri doğru olarak okuyup uzman desteği almak gerekir.
Hiperaktivite bozukluğu nasıl anlaşılır diye merak edenler şu belirtileri takip edebilir.
- Çocuklarda aceleci ve sabırsız tavırlar gözlemlenir.
- Saatlerce hoplayıp zıplamasına rağmen enerjisi bir türlü bitmez.
- Sürekli olarak mobilyaların üstünde gezinir.
- Eli, kolu ve ayakları sürekli kıpır kıpırdır.
- Fiziksel olarak kendilerini zorlayan işlere kalkışırlar.
- Hırçın ve huysuz davranış sergilerler.
- Dış etkenlere ve uyarıcılara karşı aşırı tepki verirler.
- Okulda dersin işleyişini bozar ve ödevlerini yapmaz.
- Evde ders çalıştırmak ve ders öğretmek kolay değildir.
- Dikkat eksikliği görülür.
- Davranışlarını kontrol edemezler.
- Konsantrasyon sorunu yaşarlar.
- Öfke ve sinirlilik hali hakimdir.
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocuklar tembel olarak görülebilir. Öğretmenler ve anne ile babalar tarafından yaramaz çocuk olarak nitelendirilir. Aslında hiperaktivite bozukluğu, psikolojik danışmanlık desteği alınması gerekli problemdir. Terapi ile hiperaktivite bozukluğu kontrol altına alınabilir.
Hiperaktivite bozukluğu nasıl anlaşılır diye araştıranlar, hiperaktivite bozukluğunun nedenlerini de merak eder. Hiperaktivite bozukluğu bebeklik döneminden başlar. Hiperaktivite bozukluğu olan bebeklerde;
- Aşırı ve sürekli ağlama
- Geç uyuma ve erken uyanma
- Uyaranlara karşı hassas olma
- Sinirlilik
- Hırçınlık
- Kaygı bozukluğu
görülmesi mümkündür. Belirtiler, okul çağında daha yoğun olarak gözlemlenir. Belirtilerin şiddeti ve sayısı arttıkça çocukların bu durumun üstesinden gelmesi de zorlaşır. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocukları durdurmak için fiziksel şiddet bile kullanılır. Ancak bu oldukça yanlış bir tutumdur. Hiperaktivite bozukluğu nasıl anlaşılır diye araştırıp ilk iş uzman desteği alınmalıdır. Hiperaktivite bozukluğu uzman desteği olmadan aşılamaz. Ergen psikologu ya da pedagog tarafından uygun terapi yöntemleri kullanılmalıdır.
Hiperaktivite bozukluğu nasıl anlaşılır konusundan çok tedavi edilmediğinde ne gibi sorunların ortaya çıktığıdır. Hiperaktivite bozukluğu tedavi edilmezse;
- İletişim sorunlar görülür.
- Sürekli hareket eden çocuklardan bir süre sonra etraftakiler de rahatsız olur.
- Sürekli olarak ortam huzuru ve disiplini bozulur.
- DEHB olan kişiler eğitim hayatına bir yere kadar devam edebilir. Dikkat eksikliği yüzünden ders çalışmak daha zor olduğundan sınavlara hazırlanmak da kolay değildir.
- Sinirli ve hırçın davranışlar sergilenir.
- Kendini anlatamama ve anlaşılamama sorunları görülür.
- Suça yatkınlık artar.
- Duygusal sorunlar ortaya çıkar.
- Ağır depresyon görülebilir.
- DEHB olan kişiler toplum içine çıkmakta zorlanır.
- Sosyal kaygı bozukluğu görülmesi mümkündür.
- Arkadaş edinmeleri ve arkadaşlık yapmaları kolay değildir.
- Liderlik ve yöneticilik yapamazlar.
- Takım çalışmasını yürütemezler.
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tedavi edilmediğinde yukarıdaki sonuçlar ortaya çıkar. Bunlar dışında daha ağır sonuçlar da görülebilir. O yüzden Özel Kocaeli Aile Danışma Merkezi’nden randevu almalısınız. Ergen psikolojisi ve dikkat eksikliği ile hiperaktivite bozukluğunda kapsamlı hizmet verilir. Buradan alacağınız danışmanlık hizmeti sayesinde çocuğunuz toplum içinde rahat hareket edip başkaları ile iletişim kurabilir.
Bir yanıt yazın