Zeka testi; zekanın, akıl becerilerinin ve muhakeme yeteneğinin ölçüldüğü testlerdir. Zeka birçok bölümden oluşur. Motor gücü, zeka seviyesi, akıl yürütme yeteneği ve işlemleme hızı gibi bir dizi etken vardır. Bu etkenlerin her birinin ölçüldüğü araçlara ise zeka testi denir. Zeka testi IQ testi olarak bilinse de zekayı ölçecek çok sayıda test vardır. IQ testi, rehberlik ve psikolojik danışmanlık merkezlerinde uygulanabilir. Zeka testi nasıl yapılır ve zeka testi ne işe yarar gibi sorularınıza cevabı danışmanlık merkezlerinde bulabilirsiniz.
Günümüzde çok sayıda zeka testi kullanılır. Dolayısı ile de bu testlerin ne şekilde yapılacağı da her teste özgüdür. Zeka testi nasıl yapılır sorusunun cevabı da her soruya göre değişecektir. Zeka testleri dönemsel olarak farklı sonuçlar ortaya çıkarabilir. Çünkü çocuğun öğrenme kapasitesi ne kadar artarsa IQ seviyesi de yükselecektir. Ancak bazı testlerde doğru eğitimle zeka seviyesi sürekli artmaz. Bu testler çok yönlü zeka testleridir. Uzman yardımı ile yapılan bu testler çocuğunuza nasıl eğitim vermeniz gerektiğini de ortaya çıkaracaktır.
Zeka, çok yönlü bir olgudur. Duygusal zeka, görsel zeka gibi zeka türlerinin birleşimiyle ortaya çıkar. Çocuğun bir alanda yetersiz olması onun daha az zeki olduğunu göstermez. Sadece sözel zeka ya da matematik zekasının diğer zeka türlerine göre daha iyi olduğuna karinedir. O sebeple de zeka testi nasıl yapılır ve hangi zeka testleri uygulanmalıdır konularında araştırma yapılmalıdır. Zeka testleri, uzun uğraşlar sonucunda hazırlanan bilimsel sorular ve verilerdir. Zeka testinin doğru şekilde uygulanması sapma oranını da azaltır. Çocuğunuza zeka testi uygulanmasını istediğinizde Özel Kocaeli Aile Danışma Merkezi gibi kurumlara gidebilirsiniz. Zeka testleri uygulayıcısı olarak çalışan eğitmenler birçok zeka testini de yapabilir.
Zeka testleri yapılan her ülke kendi yapısına uygun testleri tercih eder. O yüzden de zeka testi nasıl yapılır sorusunun tam bir karşılığı yoktur. Zeka testleri olarak;
- Stanford Binet Zeka Testi; 2 yaş ile 6 yaş arasındaki çocuklar için uygulanır. Bu dönemdeki çocuklarda motor becerileri ve diğer koordinasyon yeteneklerini test eder. Görsel ve işitsel zeka seviyeleri de ölçülür.
- Leiter Uluslararası Performans Testi; işitme ve konuşma sorunu olan çocuklar için uygulanan testlerdendir. 2 yaş ile 18 yaş arasındaki işitme ve konuşma engelli çocukların zeka seviyesini belirlemede son derece iyi testlerden biridir.
- Wechsler Çocuklar İçin Zeka Ölçeği 4; Bilişsel zeka ve motor becerileri gibi çok yönlü alanları inceleyen testlerdendir. 6 yaş ile 16 yaş arasındaki çocuklarda yetenek ve ilgi alanlarının tespiti açısından da oldukça iyidir. İşlemleme hızı, zeka seviyesi, sözel yetenek ve dil becerileri gibi zeka türlerinin tespitinde işe yarar.
Zeka testi nasıl yapılır sorusu bu testlere göre değişecektir. IQ testi ve diğer zeka testleri çocuğun daha nitelikli eğitim hayatı olmasını sağlar. Öğrenme güçlüğü yaşayan çocuklarda zeka testi sayesinde psikolojik sorunların tespiti de mümkün olacaktır. Wısc 4 zeka testi gibi çok yönlü testler ve diğer zeka testleri için Özel Kocaeli Aile Danışma Merkezi yardımcı olacaktır.
Psikolog, uzman klinik psikolog, uzman psikolog ve pedagog tarafından uygulanması mümkün olan bu testler sayesinde;
- Çocukların hangi alanda daha yetenekli olduğu tespit edilir.
- Alacağı eğitim, test sonucu daha iyi olan zeka türüne göre şekillendirilebilir.
- Çocuklarınızın hangi alanda iyi olacağını önceden bildiğinizden o alanda teşvik edip kurslara gönderebilirsiniz.
Bir yanıt yazın