Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilmelidir ?
Tuvalet eğitimi çocuğun kişilik ve sosyal gelişiminde önemli bir rol oynamaktadır. Tuvalet eğitimine başlamak için çocuğumuzun hazır olması kadar ebeveynler olarak bizim de hazır olmamız gerekir. Ne zaman başlayacağımıza karar verememek ve tutumlar bu süreci olumsuz etkileyecektir. Her çocuğun tuvalet eğitimine hazır olma yaşı farklıdır. Bazı çocuklarda 18 ay iken bazı çocuklarda 30 aya kadar da sürebilir.
Peki çocuğumuzun tuvalet eğitimine nasıl hazır olduğunu anlayacağız? İşte bu nokta ebeveynler olarak gözlemimiz önemli olacaktır. Genellikle çocuklar tuvalet eğitimine hazır olduklarını belirli davranışları ile bizlere belli ederler. Yürüme ve dik oturma davranışları kas gelişiminin tuvalet eğitimi için hazır olduğunu gösterir. Öğle uykularından bezleri kuru kalkmaları ve gün içinde 2-3 saat gibi kuru kalmaları da hazır olduklarının bir işaretidir. Kıyafetlerini giyerken anne ve babasından yardım almadan pantolonunu aşağı indirip, yukarı çekebiliyorsa bu davranışta kas gelişiminin yeterli olduğunu gösterecektir.
Tuvalet Eğitimi Neden Önemlidir ?
Bezinden rahatsız oluyorsa ve tuvaletini yaptığında bezini çekiştirip çıkarmak istiyorsa, yaptıktan sonra bezini gösteriyorsa bu da bir adımdır. Dil gelişimi tamamlanmış yani kendisini ifade etmeye başlamışsa tuvalet eğitimine hazır olduğunu göstermektedir. Bu noktaları ebeveynler gözlemliyorsa ve çevresel olarak (yeni kardeş, okula başlama vb.) çocuğumuzu etkileyecek herhangi bir nokta yoksa aile tuvalet eğitimine başlayabilir.
Tuvalet eğitimi verirken dikkat etmemiz gereken ilk nokta çocuğumuzun beslenme düzenidir. Katı gıdalar yerine lifli gıdalar tüketilmesi tuvaletini rahat ve kolay yapması sağlayacaktır. Daha sonra ilgisini çekebilecek hatta kendi beğendiği lazımlık alınarak tuvalette tutulmalıdır. Basit ve anlaşılır cümleler ile tuvalet eğitiminin sebebi anlatılmalıdır. Sürece uyum sağlaması ve pekiştireç olması adına haftalık tuvalet çizelgesi hazırlanarak, boyama ya da sticker kullanılabilir. Tuvalet süresince tuvalet eğitimini veren kişi yanında durmalıdır. İlk etaplarda başka kimse ilgilenmemeli çünkü çocuğun mahremiyet ve güven alanını oluşturması gerekir. Ortam olarak kendi evi olmalıdır. Akşam belirli saatlerden sonra sıvı tüketimi kesilmeli ve gece bez takılmamalıdır. Kaçırmalar olmasına ailenin hazır olmalı ve bu noktada sakin bir tavır takınmaları önem taşımaktadır. Bu süreci sabırlı ve istikrarlı bir şekilde geçirmek sizin elinizdedir.
Bir yanıt yazın