Tuvalet Eğitimi Nasıl Olmalı?

  • Home
  • Tuvalet Eğitimi Nasıl Olmalı?
Shape1
Shape2

Çocuklarda en çok zorlanılan konulardan biri tuvalet eğitimidir. Tuvalet eğitimi nasıl olmalı bilirseniz süreci daha kolay atlatabilirsiniz. Çocuklara tuvalet eğitimi vermek sanıldığı kadar kolay değildir. En az 2 yaşına kadar altına yapmış ve kasları bir yere kadar gelişmiş çocuğun bez yerine tuvalete yapması zordur. Bu süreçte zorlanan anne ve babalar sabırlı olmak zorundadır. Çocuklarda çişini ya da kakasını tuvalete yapmak için belli bir olgunluk aranır. Kendini ifade edebilen ya da tuvaletini yaptığında bunu size gösteren çocuk artık tuvalet eğitimi verilecek yaşa gelmiştir.

Çocuklarda tuvalet eğitimi nasıl olmalı bilirseniz bu süreçte travma yaşamalarına da sebep olmazsınız. Öncelikle bilmeniz gerekir ki;

  • Çocuğa tuvalet eğitimi verirken travmaya sebep olacak davranışlarda bulunmayın.
  • Ateşle ya da kesici aletle korkutmayın.
  • Sabırlı olun.
  • Çocuğunuzun kendini ifade edebileceği zamanı bekleyin.
  • Kaslarının yeterince geliştiğinden emin olun.
  • Tuvalet eğitiminin 24 ay ile 48 ay arasında verilebileceğini unutmayın. Daha erken dönemde tuvalet eğitimi vermeye çalışmak bazen başarısız olabilir.
  • Dönemsel olarak çocuğunuzu takip edin.
  • Becerilerini ve neyi yapıp yapamadığını kontrol edin.
  • Tuvalet eğitimi verirken anneler babalardan da destek alabilir.
  • Tuvalet eğitimi için uygun mevsimi seçin.

Bu bilgiler siz çocuğunuza tuvalet eğitimi verirken son derece yardımcı olacaktır. Tuvalet eğitimi nasıl olmalı konusunda çekinceleriniz varsa aşamalı olarak eğitim verin. İlk olarak çocuğunuzun çişi ve kakası geldiğinde bunu söyleyebilecek yeterlilikte olduğunu fark edin. Çocuk en az 3 saat tuvaletini yapmayıp bezi kuru kalıyorsa tuvalet eğitimine başlayabilirsiniz.

  1. Tuvalet eğitimi nasıl olmalı hakkında çekinceleriniz varsa yaz mevsimini tercih edin. Kış döneminde soğuğun da etkisi ile tuvalet eğitimi verilen çocuklarda bile alt ıslatma görülür.
  2. 18 aydan önce çocuklarınıza tuvalet eğitimi verme telaşına girmeyin. Çünkü 18 aydan önce çocuklarda kas gelişimi istenilen düzeyde olmadığından ileri yaşlarda idrar tutmada zorluk ve kabızlık gözlemlenebilir. 18 ay öncesinde verilen tuvalet eğitiminin sadece fiziksel değil ruhsal etkileri de vardır. Zamanında önce verilen tuvalet eğitiminde içe kapanıklık ve aşırı duygusallık da görülür.
  3.  Tuvalet eğitimi verirken tuvaletin korkulacak bir yer olmadığını gösterin. Zaman zaman tuvaletinizi nereye yaptırdığınızı göstermek çocuğun korkularını hafifletecektir. Eğer banyolarda yetişkin tuvaleti dışında çocuk tuvaleti de varsa anne ve babalar da tuvalete oturarak gösterebilir.
  4. Lazımlık tuvalet eğitiminde en çok kullanılan eşyalardandır. Tuvaleti gelen çocuğun alışması avantaj sağlar. Boyu küçük olduğundan da çocuk tuvaletini yaparken korkmaz. Lazımlığa alıştırarak tuvalet eğitimini kolaylaştırabilirsiniz.
  5. Çocuğunuz öğrettiklerinizi anlayabilecek düzeyde olmalıdır. Ne hissettiğini söyleyemeyecek ya da konuşamayacak çocuklarda biraz daha beklenilmesi uygu olacaktır. Özellikle çiş yaptığında söyleyen ve bezinin hemen değiştirilmesini isteyen çocuklarda tuvalet eğitimi vermek daha kolaydır. Beze yapınca yaşadığı ıslaklık hissini hissetmemek için tuvalet eğitimi de rahat olacaktır.
  6. Tuvalet eğitimi nasıl olmalı diye merak eden ebeveynler çocuğunun bezini sürekli kontrol etmelidir. Çocuk bezi en az 3 saat kuru kalıyorsa yavaştan başlayabilirsiniz.
  7. Tuvalet eğitimi verirken erkeklerde baba, kızlarda ise anne ektik rol oynayabilir.
  8. Çocuğun yemek yediği ve su içtiği saatleri takip edin. Çocuğunuzun tuvalet ritmi nasılsa bunu da göz önünde bulundurun. Bir şey yedikten ve içtikten en az 20 ile 25 dakika sonra tuvalete götürün.   

Çocuklarda tuvalet eğitimi nasıl olma konusunda destek almak için Özel Kocaeli Aile Danışma Merkezi ile görüşebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now Button