Öğrenme Güçlüğü Belirtileri, özgül öğrenme güçlüğü olarak da nitelendirilen öğrenme sorunudur. Farklı alanlarda ortaya çıkan ve öğrenme konusunda yaşanan sorunların bütününe denir. Disleksi olarak da bilinen öğrenme güçlüğünde anne ve babalara büyük iş düşer. Çocuklarında var olan öğrenme güçlüğünün etkilerini azaltmak için eğitim almaları önemlidir. Öğrenme güçlüğü belirtileri nelerdir diye merak edenler ilk olarak çocuklarını gözlemlemelidir. Belirtiler ortada olsa bile anne ve babalar yaşanan durumun öğrenme güçlüğü olduğunu fark edemeyecektir.
Öğrenme güçlüğü belirtileri kadar nedenleri de önemlidir. Anne ve babalar bazı etkenlere dikkat ettiği sürece öğrenme güçlüğü görülme olasılığı da azalır. Çevresel faktörlerin etkisini azaltarak çocuklarda öğrenme güçlüğü görülmesi engellenebilir. Dikkat edilse de kalıtımsal olarak öğrenme güçlüğü görülmesi mümkündür. Çocuklarda görülmesi dışında yetişkinlerde de gözlemlenebilir.
- Doğum sırasında meydana gelen komplikasyonlar
- Hamilelik döneminde annenin alkol ve sigara gibi zararlı maddeler kullanması
- Ağır metaller sebebi ile fetüsün olumsuz etkilenmesi
- Genetik kaynaklı sorunlar
- Beynin öğrenme alanında görülen sorunlar
Öğrenme güçlüğüne sebep olur. Öğrenme güçlüğü belirtileri nelerdir ve öğrenme güçlüğü nasıl tedavi edilir bilinirse etkisi daha az hissedilecektir. Özel Kocaeli Aile Danışma Merkezi, öğrenme güçlüğünün tespitinde oldukça iyidir. Disleksi testi ve öğrenme güçlüğü testi alanında uzman psikolog tarafından uygulanır. Kullanılacak psikoterapi yöntemleri ve öğrenme güçlüğü testi yapmak için alanında uzman olmak gereklidir. Öğrenme güçlüğü testi uygulayıcı sertifikası olmadan bu alanda test uygulanamaz. Bu danışmanlık merkezinde öğrenme güçlüğü yaşayanlar için testler yapılacaktır.
Özel öğrenme güçlüğü belirtileri nelerdir bilirseniz çocuklara daha faydalı olabilirsiniz. Anne ve babalar öğrenme güçlüğü belirtileri olarak şunları gözlemleyebilir.
- Konuşmada görülen zorluk
- Harfleri ve bazı sesleri doğru çıkaramama
- Kendini ifade edememe
- Dikkat eksikliği ve motivasyon sorunu
- Fazla hareketli olma ve yerinde duramama
- Unutkanlık ve dalgınlık
- Öğrenme sırasında dikkati toplayamama
- Okumakta zorlanma
- Okuduğunu anlamada zorlanma
- Harfleri yanlış yazma
- Harfleri ters yazma
- Çok sık anlatım bozukluğu yapma
- Düşüncelerini ifade ederken zorlanma
- Muhakeme yeteneğinin yeteri kadar gelişmemesi
- Sorun çözerken hangi sıra ile hareket edeceğini bilememe
- Matematik işlemlerini yaparken zorlanma
- Basit matematiksel işlemlerde bile uzun süre düşünme
Çocuklarda görülen öğrenme güçlüğü derecesine göre öğrenme güçlüğü belirtileri de farklılık gösterecektir. Anne ve babalar dikkatli olarak disleksi belirtileri gördüklerinde en yakın psikologa başvurmalıdırlar. Burada yapılacak disleksi testi, öğrenme güçlüğünün var olup olmadığını ortaya çıkaracaktır. Okul çağına gelmeden yaptırılacak bu test sayesinde okul döneminde hazırlıksız yakalanmazsınız. Çocuğunuzun iyi bir eğitim alması için de bu dönemi iyi değerlendirebilirsiniz.
Disleksi sorunu olan çocukların IQ’su düşük değildir. Sadece öğrenmeye ait beynin sol kısmında sorun vardır. Bir tür nörolojik işlev bozukluğu olduğundan zeka ile ilgisi yoktur. Bazı çocuklarda disgrafi görülürken bazılarında disleksi görülebilir. Öğrenme güçlüğünün şekli ve derecesi yapılacak testler ile ortaya çıkacaktır. Anneler hamilelik döneminde mümkün olduğunca olumsuz koşullarda bulunmamalıdır. Sigara ve alkol tüketilen yerlerde dahi bulunmamaları riski azaltacaktır. Anne ve babaların akrabalarında ya da atalarında öğrenme güçlüğü varsa çocuğunuzda görülmesi de normal kabul edilmelidir.
Öğrenme güçlüğü belirtileri dışında çocuğunuza nitelikli eğitim vermeniz önemlidir. Özel eğitim merkezlerinden destek alabilirsiniz. Özel eğitim kurumları ya da devlet kurumlarında öğrenme güçlüğü için destek eğitimler aldırabilirsiniz. Bu sayede çocuğunuz akranlarından geri kalmaz ve öğrenme güçlüğünün etkilerini hissetmez.
Bir yanıt yazın