Kardeş kıskançlığı, çözümü zor gibi görünen sorunlardan biridir. Çocuğun huysuz ve asi tavırları neredeyse hiç bitmeyecekmiş gibi gelir. Yeni doğum yapmış annenin bebeğe bakması ve kardeş kıskançlığı ile baş etmesi zorlar. En kısa zamanda soruna çözüm bulunması gerekir. Süreç ne kadar uzarsa çocuğun davranışlarının şiddeti de artar. O yüzden de uzman psikolog yardımı alarak kardeş kıskançlığı nasıl çözülür öğrenmeniz gerekir. Bu sayede süreci daha sakin ve rahat geçirebilirsiniz.
Kardeş kıskançlığı nasıl çözülür konusunda destek almak anne ve babayı rahatlatacaktır. Çünkü kardeş kıskançlığı çözümlenmediğinde;
- Çocuğun kendine ve kardeşine zarar verme ihtimali artar
- Siz yanlarında yokken kıskançlık sebebi ile yanlış davranışlarda bulunabilir
- Kardeş kıskançlığının üstesinden gelemediğinden psikolojisi bozulur
- Daha asi olur ve sürekli ağlamaya başlar
- Kardeşini kabul etmediğinden kendine ve ailesine hayatı zorlaştırır
- Kardeş kıskançlığı ruhsal sorun olduğundan çocuğun gelişim sürecini de olumsuz etkiler
- Daha önce öğrettiklerinizi yapmayı reddeder ve bebeklik dönemine geçer
Her yönü ile hem ebeveynler hem de çocuk için sancılı bir süreç olacaktır. Misafirliğe gelenlerin de artık ilgi odağında kardeşlerinin olması çocuğu daha da sinirlendirecektir. Vakit kaybetmeden kardeş kıskançlığı nasıl çözülür konusunda destek almalısınız. Bu sayede iki çocuğunuzun gelişimi de sağlıklı bir şekilde devam edebilecektir.
Kardeş kıskançlığı nasıl çözülür konusunda ne yapacağınızı bilmiyorsanız uzman psikolog ile görüşün. Özel Kocaeli Aile Danışma Merkezi size bu konuda yardımcı olacaktır. Aile terapisi ya da çocuk terapisi ile çocuğunuzda görülen kardeş kıskançlığına çözüm sağlar. Buradan uzman psikolog desteği alarak çocuğunuza nasıl davranmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz. Kardeş kıskançlığı hassas bir konu olduğundan yanlış davranış biçimleri ile çocuğunuzda travmalara sebep olmayın. Onun yerine alanında iyi birinden destek alabilirsiniz.
Kardeş kıskançlığı nasıl çözülür diye merak eden anne ve babalar şunlara dikkat edebilir;
- Çocuğu kardeşini sevmek için zorlamayın. İsterse ona zarar vermeden sevebileceğini istemezse de sevmeyeceğini dile getirin.
- Kardeşine karşı olumsuz ifadeler kullandığında mümkün olduğu kadar yargılamamalıdır. Yanlış düşündüğü ifade edilse de bu yargılayıcı ve suçlayıcı şekilde yapılmamalıdır.
- Çocuğunuz yanınızdayken onu çok fazla sevmeyin. Özellikle anneler çocuğu ile sürekli ilgilenmek zorundadır. Büyük çocuğunuz, yeni çocuk geldi beni sevmiyorlar diye düşünür. Yeni doğan çocuğunuzun ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra diğer çocuğunuzu da sevin ve dinleyin.
- Önceden neler yapıyorsanız imkanlarınız doğrultusunda aynı şeyleri yapmaya çalışın.
- Çocuğunuzla parka gidin ve seveceği aktiviteler yapın.
- Yeni doğan bebekle ilgili bir şeyler yaptığınızda ona yardım ederse birlikte vakit geçirebileceğini ifade edin. Böylece kardeşine karşı yakınlık duygusu da oluşacaktır.
- Kardeşini kıskanıyorsun ya da kardeşini kıskanıyor musun gibi sorular sormayın. Onu da sürekli olarak sevdiğinizi dile getirin. Çocuk kıskançlık yaptığını duymak istemez. O yüzden de sürekli kıskançlık yaptığının yüzüne vurulmasından hoşlanmaz.
- Çocuğunuzun yaşları yakınsa aynı ortamda vakit geçirmesini destekleyin. Birbirlerine zarar verecek boyuta gelmeden ilişkilerine müdahale etmeyin.
- Anne biriyle baba da diğeri ile ilgilenebilir.
- Çocuğunuza değer verdiğinizi her zaman hissettirin. Onu dinleyin ve önceden yaptığınız şeyleri yapmaya özen gösterin.
- Bir şey alacağınız zaman onun da fikrini sorun. Kardeşine ve ona kıyafet aldığınızda kardeşinin kıyafeti için de fikrini alın.
- Yeni gelen çocuktan sonra büyük çocuğunuzu bakıcıya ya da anneanne ve babaanneye bırakmayın.
- Çocuğun davranışlarını bebek var diye kısıtlamamaya özen gösterin.
Bir yanıt yazın