Anne ve babaların çocukları ile yaşadığı zorlu süreçlerden biri de kardeş kıskançlığıdır. Kardeş kıskançlığı, insanlık tarihinden günümüze kadar gelmiştir. İçten gelen ve kontrol altına alınması gereken bir duygudur. Özellikle çocuklar arasında çok fazla yaş farkı yoksa kardeş kıskançlığı belirtileri daha sık görülür. Kardeş kıskançlığı yetişkinlik döneminde bile görülen sorunlardandır. Önlem almak ve doğru davranmak gereklidir.
Çocukların yaşadığı kardeş kıskançlığı belirtileri kontrol altına alınmadığında ruhsal sorunlara yol açabilir. O sebeple de anne ve babalara düşen en büyük görev uzman desteği almaktır. Bu sayede süreç daha kolay ilerleyecektir. Kardeş kıskançlığı yaşayan çocuklarda ve yetişkinlerde kendine karşı ilginin azalacağını düşünür. Bu kanı kısmen doğrudur. Aileye katılan yeni üyenin kendine bakması mümkün olmadığından ağladığında ilgi ona çevrilir. Bu dönemlerde çocuklarda davranış bozukluğu görülmesi normaldir.
Kardeş kıskançlığı belirtileri gördüğünüzde en yakın psikologa başvurmanızda fayda vardır. Uzman psikolog yardımı ile süreç normale çevrilebilir. Kardeş kıskançlığında en iyi psikologu bulduktan sonra yardım almanız daha iyi olacaktır. Uzman desteği alınırken kullanılacak psikoterapi yöntemleri önemlidir. Sorunun gerçekten kardeş kıskançlığı mı yoksa farklı nedenler mi olduğu gözlemlenmelidir. Özel Kocaeli Aile Danışma Merkezi, size bu anlamda fayda sağlar. Kardeş kıskançlığında uzman psikolog yardımı sağlayan danışmanlık merkezlerindendir. Uzman psikolog ve aile danışmanı unvanına sahip kişiler tarafından çocuğunuzun bu süreci kolayca atlatması sağlanacaktır.
Kardeş kıskançlığı çocuk doğduktan sonra şiddetlense de daha anne karnında başlar. Çocuğunuz içinizde büyüyen bir kardeşi olduğunu bilir ve buna kayıtsız kalamaz. Kendisine yönelen ilgi ve şefkatin bölüneceğinden korkar. O sebeple de ilgisini paylaşacak kimseyi istemez. Kardeş kıskançlığı belirtileri her çocukta yoğun görülmez. Bazı çocuklarda kardeş kıskançlığı daha hafif seyreder. Kimilerinde ise çok daha şiddetli ortaya çıkar. O yüzden de süreci baştan sıkı tutmak adına kardeşi olacağına dair haber vermeden önce de psikolog ile görüşebilirsiniz. Psikolog size izlemeniz gereken yolu da gösterecektir.
Kardeş kıskançlığı belirtileri olarak çocuklarda ve yetişkinlerde şunlar gözlemlenebilir;
- Annenin hamile olduğunu duyduğundan ve kardeşi olduğunu öğrendiğinden itibaren davranışları değişir. Eskisinden daha asi ve huysuz ruh haline girer. Anneye ve babaya eskisinde daha bağlı olur.
- Kardeşi olacağını öğrendiğinden itibaren sürekli olarak ailesinden bir şeyler istemeye başlar.
- Bazı çocuklar ise anne ve babanın peşinden ayrılmamak yerine tam tersi davranış sergiler. Yanında kimseyi istemez ve yalnız kalmayı tercih eder. İçine kapanmaya başlar.
- Kardeş kıskançlığı bazı çocuklarda öfke ve sinirlilik olarak kendini gösterir. Kardeşi olacağı için kendinin kötü duruma düşeceğini düşünür. Süreci kafasında dramatize eder.
- Eskiden bağırmayan ya da aşırı hareketleri olmayan çocuk artık bağırmaya başlar. Normal konuşmayı unutup her şeyi bağırarak isterler.
- Kardeşi olacağını duyduğundan beri emeklemeye başlar. Artık biberonla yemek istediğini dile getirir. Parmağını emer ya da altını ıslatır. Kısacası bebek nasıl davranıyorsa aynı davranışları kendisi yapar.
- Anne ve baba ile iletişimde kopukluk görülür. Anneyi istememe ve sürekli problem çıkarma gibi kardeş kıskançlığı belirtileri görülür. Sorumlu olarak anneyi hedef alır.
- Sürekli ilgi odağı olmayı isterler. Bunun için de şaklabanlık dışında tehlikeli şeyler yapmaya bile kalkışırlar.
- Çocuk doğduktan sonra ise ona zarar vermeye başlar. Çocuğu cimcikleme, canını acıtma, dövme, yemeğini paylaşmama ve ona ait eşyaları kırma gibi davranışlar gözlemlenir.
Kardeş kıskançlığı belirtileri fark ettiğinizde en yakın psikologa başvurmanız gerekir. Böylece çocuğunuzun ruh sağlığını koruyabilirsiniz.
Bir yanıt yazın