İlişkilerde Sağlıklı Sınırlar

  • Home
  • İlişkilerde Sağlıklı Sınırlar
Shape1
Shape2

İlişkilerde Sağlıklı Sınırlar

Hayatımızın her alanında ihtiyacımız olan sağlıklı sınırların romantik ilişkilerimizi sürdürmek üzerine etkisi vardır. Sağlıklı sınırlar kendi benliğimizi korumak, sorumluluklarımızı bilmek, kendi ve karşımızdaki kişinin bireysel alanına saygı duymak için önemli bir yere sahiptir. Bazı ilişkilerde çiftler her şeyi birlikte yapar sürekli birliktedir.  Yine bazı çiftlerin ise çok nadir bir arada olduğu, ortak paylaşım alanlarının olmadığını gözlemleriz. Aslında bu iki çift ilişkisi de sağlıklı değildir. İlişkilerin önemli ihtiyacı çiftlerin “Biz” olmasıdır. Ancak bazen “Biz” olmak kavramının yanlış anlaşıldığını görmekteyiz. “Biz” olmak demek “Ben” kavramını yok saymak değildir. Çünkü “Ben” alanını yok saydığımızda karşıdaki kişiye daha bağımlı olabilir ve “Biz” alanına zarar verebiliriz.

Asıl sağlıklı ilişkiyi sürdürebilmek ”Biz” olabilmek için “Ben-Sen- Biz” alanlarını oluşturmaya ve korumaya ihtiyacımız vardır. İlişkilerdeki en önemli durum “Ben- Sen- Biz” arasındaki dengenin sağlanabilmesidir. Burada, “Ben ve Sen” kavramlarıyla ilişkideki partnerlerin bireysel alanları, duyguları, düşünceleri, tercihleri ; “Biz” kavramı için de ortak paylaşım, birlikte yapılması tercih edilen durumlar ve ortak ihtiyaçlar ifade edilmektedir.

“Kıskanç olduğumu en başında söylemiştim. Dışarı çıkmanı istemiyorum.”

“Önüme yurtdışında çok güzel bir iş imkanı geldi ama sevgilim onaylamıyor. Sanırım gitmeyeceğim”

“Bu hafta hep dışarıda olacağım, akşamları beni bekleme.”

“Eşimin 1 ay içinde eve geldiği çok nadirdir. Genelde hep dışarıda olur.”

Yukarıdaki cümlelere baktığımızda ise sağlıklı sınırların ihlal edildiğini görmekteyiz.

Peki sağlıklı sınırlar için nelere dikkat etmeliyiz?

Sağlıklı bir ilişkiden bahsettiğimizde değinilmesi gereken birçok nokta vardır. Bunlardan bir tanesi de sağlıklı sınırlardır. İlk adım kendimizi iyi tanımaktan geçer. Neleri tercih ediyoruz?, Ne istiyoruz? Ne zaman mutlu, mutsuz oluyoruz? Önceki yaşantılarımızdan yaptığımız çıkarımlarla kendimizi tanıyarak sınırlarımızı belirleyebiliriz.

İsteklerimizi ve ihtiyaçlarımızı açık bir şekilde ifade etmek, yeri geldiğinde “Hayır” diyebilmek ve “Hayır” denildiğinde kabul edebilmek sağlıklı sınırları oluşturmak için önemlidir. Ayrıca unutulmaması gereken konu, sadece kendi sınırlarımızın olmadığı, ilişkide karşılıklı sağlıklı sınırların olacağıdır. Eylemlerimizi karşılık beklemeden, beklenti içinde olmadan yapabiliriz.

İlişkimizi daima saygı çerçevesi içine alarak, karşımızdaki kişinin bireysel alanını tanıyarak onu kısıtlamadan ilişkimize devam edebiliriz İlişki dengesini koruyarak, sorumlulukları paylaşabiliriz. Hiçbir şey söylemeden karşımızdaki kişinin ihtiyaçlarımızı fark etmesini beklemek yerine , talep etmeyi seçebiliriz. Sağlıklı sınırlar oluşturduğumuzda hem “Ben”, hem “Sen” hem de “Biz” alanına katkı sağlar ve sağlıklı ilişkiler sürdürebiliriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now Button