Ergenlik Dönemi; bir kalıba soktuğumuz, gelişim evrelerimiz içinde bizim için en önemli olan ancak olumsuz baktığımız bir zaman dilimi. Ergenlik aslında bir anlamda araf dönemidir. Kişiliğin, benliğin arafta ve arayışta olduğu dönemdir. Yetişkinliğe ilk adım sürecimizdir. Aileler olarak genelde ergenliği bir isyan, hırçınlık evresi olarak görürüz. Altında yatan sebepleri, gençlerin davranışlarının kaynağını keşfetmekten belki de kaçınırız. Ama aslında çocuklarımı anlamamız gereken en önemli dönem olduğunu fark etmeyiz.
Ergenlik döneminde beyin gelişimi her açıdan devam eder. Duygulardan sorumlu kısım, bilinç ile sorumlu kısım da bu süreçte gelişir yani gençlerin bu dönemde duygusal anlamda patlamalar yaşamaları çok olağandır. Bedensel gelişimde devam ettiği için ayna en yakın arkadaşlarıdır. Kendilerine, fiziksel görünüşlerine düşkün olurlar çünkü beden değişmeye ve olgunlaşmaya başlamıştır. İki yönden olan gelişim duygusal yoğunluk yaşamalarına sebep olur. Bu durumlarda onları anlamak ve daima yanlarında olduğumuzu hissettirmek gerekir.
Ergenlik, kimlik arayış dönemidir. Gençlik aynası da diyebiliriz. Çünkü rol model alma bu dönemde önemlidir. Sevdikleri kişileri, ünlü şarkıcı ya da oyuncuları kendilerine rol model alarak onlar gibi olmak, onlar gibi davranmak isterler. Bu süreçte çocuklarımıza olan sevgimizi ve ilgimizi tam olarak göstermek, kısıtlamamak gerekir. Yasak koymak yerine doğru iletişim kurmak önemlidir. ‘Akşam dışarı çıkmak yasak.’ demek yerine ‘Akşam yemeği saatinde evde ol.’ demek ona özgürlük alanı sunmaktır. Onları anladığınızı sık sık ifade etmeniz gereken en önemli dönemdir ergenlik dönemi. Çünkü gençler kimsenin kendisini anladığını düşünmezler bu yüzden içlerine kapanırlar. Kendilerini dış dünyadan soyutlarlar ya da arkadaş arayışına girerek belki de onları olumsuz yönde etkileyecek arkadaşlıklar kurabilirler.
Çocukluk dönemi ile ergenlik dönemi arasında duygusal yönden en belirgin fark çocuklar öfke, kızgınlık ve sevinç gibi duygularını daha açık davranışlarla ve anında ifade eder. Diğer yandan ergenlikte bu duygular daha fazla gizlenip maskelenir. Ergenlik genel olarak kızların erkeklerden daha önce duygusal olgunluğa ulaştıkları söylenebilir. Aynı yaştaki iki farklı cinsiyetteki ergenin kız olanı erkeğe göre muhtemelen daha heyecan dengesine sahip ve duygularını kontrol etme bakımından daha olgundur. Ergenlik dönemi; genci kendi başına bırakıp atlamasını bekleyeceğimiz değil, daima yanında olduğumuzu, onu sevdiğimizi ve anlamak için gereken çabayı göstereceğimi hissettirmemiz gereken dönemdir. Siz aile bağlarını güçlendirdiğinizde bu süreç de güçlü ve sağlıkla geçecektir.