Dikkat Dağınıklığı Neden Olur?
Günümüzde bireylerin en çok yakındığı problemlerden biri dikkat dağınıklığıdır. Daha çok çocuklarda görülse de zamanla yetişkinlerde de görülmeye başlamıştır. Dikkat dağınıklığı ya da dikkat eksikliği, aynı kavramlar olarak görülür. Ancak nedenlerine bakıldığında ise ikisi birbirlerinden farklıdır. Yetişkinlerde ve çocuklarda gerekli testler yapılmışsa ve sorun görülmüyorsa dikkat dağınıklığı teşhisi konur. Ancak dikkat testi gibi testler yapıldıktan sonra dikkat dağınıklığı ciddi derecede görülüyorsa tedavi edilmesi gerekir. Ayrım yapmadan dikkat dağınıklığı neden olur diye merak edebilirsiniz. Yapılan araştırmalara göre dikkat dağınıklığı nedenleri olarak şunlar sayılabilir;
- Kalıtsal sorunlar
- Doğum sırasında gerçekleşen komplikasyonlar
- Vitamin ve mineral eksikliği
- Anne karnında bebeğin zararlı maddelere ve alkole maruz kalması
- Yetersiz beslenme
- Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu
- Daha önce geçirilmiş nörolojik hastalık
- Travma sonrasında görülen psikolojik sorunlar
- İlaç kullanımı
Bunlar dışında psikolog ya da pedagogun tespit ettiği bazı sorunlar da dikkat dağınıklığına neden olur. dikkat dağınıklığı sanıldığı kadar basit bir durum değildir. Özellikle çocuklarda büyüyünce geçer mottosu ile hareket edilmemelidir. Anne ve babaların yaşadığı çocukluk ile günümüzde çocukların yaşadığı hayat aynı değildir. Dolayısı ile de kendi çocukluğunuz ile kıyaslayıp psikolojik sorunları görmezden gelmeyin.
Çocuklarda dikkat dağınıklığı neden olur diye merak ediyorsanız sağlıklı bilgi almak için pedagoga ya da uzman psikologa görünün. Özel Kocaeli Aile Danışma Merkezi gibi kurumlar, çocuklarda dikkat dağınıklığı neden olur sorusunun cevabını alabileceğiniz yerlerdir. Burada psikolog ya da pedagog çocukla sadece konuşmaz. Çeşitli testler ile sorunun nedenlerini araştırır. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu için dikkat testi uygular. Dikkat testi, sorunun psikolojik mi yoksa kalıtsal mı olduğunu da ortaya çıkarır. Kalıtsal olmayan ya da tedavi edilebilir dikkat dağınıklığından korkmamanız gerekir. Ancak dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu söz konusu ise düzenli destek alınmalıdır. Dikkat eksikliğinin derecesine göre çocukta konsantrasyonu artırmak için ilaç kullanımı bile gerekebilir. Öncesinde önlem alınması gereken sorunlardan olduğundan vakit kaybetmemek önemlidir.
Dikkat dağınıklığı neden olur kadar, dikkat dağınıklığı belirtileri de önemlidir. Çocuğunuzda bu belirtiler varsa vakit kaybetmeden uzman desteği almalısınız. Dikkat dağınıklığı olan bazı çocuklar yaramaz olarak görülse de bu yanlıştır. Her çocuk aynı genetik kökenden gelmez. Dolayısı ile de her çocuğun yaşadığı dikkat dağınıklığı ve seviyesi de farklı olacaktır. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocuklarda belirtiler daha fazla iken dikkat dağınıklığında belirtiler azdır.
Dikkat dağınıklı olan çocuklarda;
- Motivasyon eksikliği
- Soruları yanlış yapma
- Ders dinlerken dikkatin dağılarak farklı alanlara kayması
- Okuduklarının ve yazdıklarının bir kısmının akılda kalması
- Bazen yatağından kalkmama ya da ders çalışmak istememe
Bu belirtiler yetersiz beslenme ve büyütülmeyecek sebeplerden ötürü ortaya çıkabilir. İlaç tedavisi gerekmediğinden doktordan kan tahlili yaptırarak kan değerleri ölçülebilir. Psikolog desteği alınsa da gerekli adımlar uygulandığında sorun ortadan kalkar.
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu ise farklı bir alandır. DEHB tedavisi yapılmadığı sürece çocuk sosyal yaşama ve okul hayatına uyum sağlayamaz.
- Arkadaşlık kuramaz.
- Saldırgan tutum içine girer.
- Dersleri dinleyemez ve derslerin işleyişini olumsuz etkiler.
- Sürekli hareket eder ve yerinde duramaz.
- Okuma ve yazma gibi aktiviteleri yaparken zorlanır.
- Göz kontağı kuramaz.
- Dinleyemez ve liderlik yapamaz.
Dikkat dağınıklığı neden olur diye araştırmak yerine belirtiler ışığında pedagog randevusu alınmalıdır.
Bir yanıt yazın