Bencillik ve Ben Bilinci Arasındaki Farklar
Her birey dünyaya geldiği anda eşit haklara ve düşünce özgürlüğüne sahip olarak yaşamlarına başlamaktadır. Kişiliklerimizin oluşum sürecinde içinde bulunduğumuz toplumun bizlere aktardığı değer ve yargılar ile birlikte kültürel ögeler, örf, adet ve gelenekler sosyalizasyon sürecimize eşlik etmektedir. Bu süreç boyunca bizlere daima karşımızdaki kişileri düşünerek davranmanın önemi öğretiliyor. Ben diyebilmek bu noktada çok önemlidir. ‘Ben’ bilinci ve bencillik çok fazla karıştırılan kavramlardır. Bu öğretinin altındaki düşünce doğrudur ancak uygulanış ve öğretiliş şekli ile farklı bir boyuta gitmektedir. Kendi düşüncelerini önemsemeyen, karşısındaki bireylerin daima doğruyu bildiğini düşünen kişiler ortaya çıkmaktadır. Sırf başkalarını üzmemek için kendisini bir köşeye bırakan bireyler yetiştirilmektedir.
Yapılması gereken en önemli nokta çocuklarımıza kendi düşünceleri olması ve bu düşüncelere sahip çıkmaları gerektiğini öğretmektir. Bizler düşüncelerimizle varız ve var olacağız. Başka kişilerin düşünceleri ile yaşamımıza şekil verirsek, kendimiz olmaktan çıkmaktayız. Düşünceleri olamayan, başkaları tarafından yönlendirilen adeta robotlaşmış bireyler olarak yaşamımıza devam ederiz. Araştırmalarda; benlik algısı gelişmiş kişilerde sosyal olarak daha aktif oldukları tespit edilmektedir. Gerçekçi amaçlara sahip oldukları, görünüşlerinden memnun olduklarını bilmekteyiz. Farklılıkları kabul etmeye daha yatkın ve daha başarılı, huzurlu bireyler oldukları bilinmektedir.
Ben diyebilmek bu noktada çok önemlidir. ‘Ben’ bilinci ve bencillik çok fazla karıştırılan kavramlardır. ‘Ben’ söylememiz için bizlere daima öğüt verilen ama söylediğimizde bencillik olarak algılanan bir kelimedir. ‘Bugün gelmen beni çok mutlu etti.’, ‘Ben mutlu olduğum için gittim.’ gibi pek çok örnek verilebilir. Bu cümlelere yaşamında yer verenler, kendi ve karşısındaki kişilerin düşünce, değer ve yargılarının farkında olan ve bunlara saygı duyan kişilerdir. Bencillik ise karşımızdaki kişinin düşünce ve fikirleri anlamadan cevap vermektir. Karşısındakinin bakış açısına bakmadan, neden bu şekilde düşündüğünü sorgulamadan dayattığımız kendi fikirlerimizdir.Bencillikte daima kendimiz doğruyuzdur, diğer herkes yanlıştır. Çocuklar ve sorumluluk bilinci ile alakalı yazımızı okumak için tıklayabilirsiniz. Bu noktada asıl fark etmemiz gereken nokta ise şudur;
“Kendimiz olduğumuzda, düşünce ve fikirlerimize sahip çıktığımızda başka dünyalarında aynı davranışı yapmasına yardımcı olabiliriz.”
Bir yanıt yazın