Kendini kontrol edemeden yemek yeme hastalığı olarak sayılmaktadır. Aşırı kalorili yiyecekleri birden tüketir ama vücutlarından atmazlar. Bu kişilerin kimlik duygusunda, duygu durumunda ve ilişkilerinde sürekli bir tutarsızlık vardır. Çaresizlik duygularını yenmek için beden ağırlığı, biçimi ve yeme davranışları üzerinde aşırı bir denetim sağlamaya çalışırlar. Bunu başaranlarda anoreksia nervoza, başaramayanlarda ise kontrolsüz yeme nöbetleri görülmektedir.
Yeme bozukluklarının tedavisi zordur. Mümkün olduğunca çabuk profesyonel yardım alınmalı. En iyi tedavi yöntemi tıbbi, psikolojik ve beslenme konsültasyonunu içeren kombine bir çalışma ile gerçekleşmektedir. Anoreksialı kişi tehlikede olmadığına ve yardıma gerek duymadığına inanır, Bulimialı kişi ise sorunun farkındadır ama tekrar kilo alma korkusu ile tedavi görmek istemez. Tedavi süreci birkaç aydan birkaç yıla kadar sürebilir. Ancak tedaviden sonra da tekrarlayabilmesi hala bir sorun olmaya devam edebilmektedir.
Bulimia belirtileri ;
- Kısa sürede aşırı ve hızlı yeme
- Gizlice yeme
- Yediklerini kusma
- Depresyon
- Kalp atışlarında düzensizlik
- Sinirlilik hali, agresif tepkiler gösterme
- Madde kötüye kullanımı
- Kiloda ani artma ya da azalma
- İntihar eğilimi
- Aşırı egzersiz
- Çok yediği bir günün ertesi günü hiç yemek yememe
- Çok yediğinde kusacak ortam bulamadığında aşırı sinirlilik hali
Kendinizle alakalı bir yeme bozukluğunuz olduğunun farkındaysanız; Kocaeli Aile Danışmanlık Merkezimizde uzmanlar eşliğinde destek alabilir ve her türlü soru, sorun, görüş için bizimle iletişime geçebilirsiniz.